NAJNOVIJE
U Vukovaru do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta, HDZ osvaja 38,71% glasova, DP 28,78%

U Vukovaru je do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta od ukupno 32 (15,63%), a glasovalo je 46,33% birača:

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:20)
Obrađeno 38 posto glasova - HDZ-u 65, koaliciji Rijeke pravde 42, a DP-u 13 mandata

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo na temelju prebrojanih 38,81 posto glasova, HDZ i partneri osvojili su 65 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođene SDP-om 42, a slijede Domovinski pokret s osvojenih 13 mandata, Most 9, Možemo 6, IDS 4 te NPS i Fokus po dva mandata.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:03)
Prvi rezultati - 25 posto obrađenih biračkih mjesta - HDZ osvaja 67 mandata

Rezultati DIP-a objavljeni u 21 sat, na temelju 25 posto obrađenih biračkih mjesta, pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora osvaja 67 mandata, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om 41, treća snaga u Saboru je Domovinski pokret s 14 mandata, a četvrta Most s 9 iza kojega je kao peti IDS s osvojenih 4 zastupnička mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 21:53)
Penava: "Izbori određuju smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca."

Nositelj kandidacijske liste u V. izbornoj jedinici, predsjednik DP-a i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nakon glasovanja izrazio je nadu da će veliki broj građana izaći na ove izbore jer to, kako je rekao, određuje smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Izlazna anketa: HDZ-u 58 mandata, Rijekama pravde 44, a DP-u 13 mandata

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 58 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om dobiva 44 mandata, treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mjesto s 11 osvojenih mandata zauzima Možemo, dok je Most peti s devet mandata, pokazuje izlazna anketa po zatvaranju birališta, a prenosi Hina.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Zatvorena biračka mjesta

Hrvatski birači birali su saborske zastupnike koji će ih predstavljati u iduće četiri godine, a koga su izabrali trebali bi doznati kasno navečer kada bi Državno izborno povjerenstvo (DIP) trebalo objaviti izborne rezultate s glavnine biračkih mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:13)
Glasovala polovica birača, njih 1, 6 milijuna

Više od polovice hrvatskih birača, 50,6 posto, odnosno njih više od 1, 6 milijuna glasovalo je danas do 16, 30 sati na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

(Srijeda, 17 Travanj 2024 17:13)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54

Hrvatska slavi Dan državnosti

  • Nedjelja, Lip 25 2017
  • Piše: 
Dan državnosti Republike Hrvatske Dan državnosti Republike Hrvatske Arhivska fotografija

Hrvatska danas slavi Dan državnosti u spomen na 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti je službeni državni blagdan te se taj dan ne radi.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Drama bivše Jugoslavije dosegla je vrhunac u proljeće 1991. Hrvatska i Slovenija još su godinu dana prije toga izglasale svoju suverenost i održale prve slobodne parlamentarne izbore. Međutim u to doba riječi suverenost i nezavisnost nisu se poistovjećivale.

Zagreb i Ljubljana tražili su miran način za razdruživanje od Jugoslavije, pa je zato politički prostor za eventualnu konfederaciju suverenih republika ostao otvoren. Bila su to pravila igre koja su nametale i svjetske sile. Međutim, Srbiju i Crnu Goru zanimala je jedino hegemonija pod maskom nove moderne federativne Jugoslavije, pa su pregovori blokirani. U isto vrijeme u dijelu Hrvatske traje pobuna Srba u Hrvatskoj, a ostaci savezne vlasti bivše Jugoslavije potpuno su paralizirani. U takvim okolnostima Hrvatska je 19. svibnja izašla na referendum, na koji se odazvalo 83,5 posto biračkog tijela. Od toga broja čak 93,2 posto zaokružilo je listić DA za hrvatsku suverenost.

Uslijedio je jedan od najznačajnijih hrvatskih povijesnih događaja. Dana 25. lipnja 1991. sastao se Hrvatski sabor i donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. U okruženju velikosrpskih prijetnji i inertnosti svjetske diplomacije, Hrvatski sabor je proglasio Republiku Hrvatsku, do tad u sastavu socijalističke Jugoslavije, suverenom i samostalnom državom. Tim činom, Hrvatska je postala nezavisna država, pokrenula je postupak razdruživanja od drugih jugoslavenskih republika i zatražila međunarodno priznanje.

U svom govoru, predsjednik Republike Franjo Tuđman je istaknuo: "Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga."

Ipak, postoje i drukčija gledišta po pitanju dana kada je Republika Hrvatska postala samostalna država. Prema nekim tumačenjima to nije bilo 25. lipnja 1991. jer je na tu odluku, tzv. Brijunskim sporazumom, stavljen tromjesečni moratorij, nego 8. listopada iste godine, dakle na dan koji se danas obilježava kao Dan neovisnosti. Prema tim tumačenjima tek tada je Hrvatska međunarodno-pravno postala samostalna i suverena država.

Pročitano 1655 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija