Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

U županiji prosječna plaća 15% manja od prosjeka RH

HGK ŽK Vukovar HGK ŽK Vukovar Foto: Vedran Vuleta

U prostorijama HGK Županijske komore Vukovar održana je 11. sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Vukovar na kojoj je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a posebno ugovorene projekte iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, predstavila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Žalac je tom prilikom istaknula da su od prethodnog sastanka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koji je održan u travnju ove godine, udvostručena sredstva iz europskih fondova iz četiri operativna programa.

- S obzirom da je očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta ključ i prioritet ovog razvoja ovog područja, mislim da je važno gospodarstvenicima govoriti o ovom projektu. Isto tako važno je govoriti o svim drugim mogućnostima koje postoje za njih, kako iz europskih fondova tako i iz kreditnih sredstava, financijskih instrumenta na kojima mi radimo. Mislim da je došlo vrijeme svakodnevnog informiranja i obrazovanja o europskim fondovima. Također, s obzirom da imamo 10 puta više sredstava na raspolaganju mislim da svakodnevno trebamo na ovome raditi – rekla je Žalac.

Rezultate poslovanja gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u 2016. godini predstavila je Vinka Ivanković, predsjednica HGK Županijske komore Vukovar te pojasnila da je Vukovarsko-srijemska županija na 1,5 posto broja poduzetnika u RH, na 1,5 posto ukupnog prihoda te na 2 posto ukupnog broja zaposlenih. Prosječna plaća je, po njenim riječima, oko 15 posto manja nego prosječna plaća u RH te oko 25 posto manje nego u gradu Zagrebu.

- Ukupan prihod je u 2016. godini na razini 12,9 milijardi kuna, a negdje oko 12,3 milijarde su ukupni rashodi. Dobit je oko 780 milijuna kuna, a gubitak nažalost 268 milijuna. Od 1755 tvrtki 1314 je pozitivno poslovalo, 441 tvrtaka poslovala je negativno. U konačnici cijela je priča s pozitivnim predznakom, dakle gospodarstvo laganim tempom napreduje. I dalje nam je primarna djelatnost prerađivačka industrija, a kad gledate u strukturi industrije najviše je prihoda ostvarila proizvodnja električne energije u iznosu oko 3,8 milijardi kuna. Zatim prerađivačka industrija 3,1 i trgovina na veliko i malo 2,9. Znači te tri djelatnosti ostvarile su prihod od 9,8 milijardi kuna – pojasnila je Ivanković te dodala da Vukovarsko-srijemska županija ima blizu 18 tisuća zaposlenih što je također trend koji lagano raste.

Direktor HGK Županijske komore Vukovar Ivan Marijanović ističe da se situacija u 2016. godini razvijala onako kako su i očekivali, ostvaren je rast ukupnih prihoda i ostvarene dobiti i broja zaposlenih.  

- Dobro je što je broj zaposlenih rastao u svim djelatnostima i nije bilo djelatnosti u kojoj je bilo značajnijeg otpuštanja, ali su ti postoci nedovoljni, odnosno trebat će nam jako dugo da se vratimo na godine prije krize. Godišnje bi nam trebalo rast od 3 do 4 posto da se kroz 3 godine vratimo na one prethodne godine. Jedino što možemo učiniti, to je razvoj malog i srednjeg poduzetništva koji naravno mora biti vezan na veće subjekte kao bi plasman tih proizvoda bio uspješan. Dugoročno moramo mijenjati naš mentalni sklop, prijeći iz društva koje očekuje zaposlenje u društvo u kojem većina ludi kreira svoj posao i posao za ljude oko sebe. To je dugotrajan proces s kojim treba krenuti već u osnovnim školama, dakle djecu poticati da razmišljaju o poduzetništvu te da si u skladu s tim biraju zanimanja – poručio je Marijanović.

hgk-11.sjednica1

Predsjednik Uprave Borova, Gordan Kolundžić kaže da su rezultati tvrtke u prošloj godini ohrabrujući.

- Kao što znate 2012. godine krenuli smo s financijskim negativnim rezultatom od 260 milijuna. Prošlu godinu smo zabilježili značajan pomak -16, u odnosu na 2015. godinu. -18. Operativno se krećemo oko pozitive, oko nule. Ono što je svjetlost na kraju tunela intezivno su pokrenute radnje pronalaske strateškog partnera – rekao je Kolundžić i dodao kako će o imenima strateških partnera više reći kad za to dođe vrijeme.

- Što se tiče samog poslovanja upravo se nalazimo u sedmom mjesecu što predstavlja sami vrhunac sezone ako gledamo naša glavna tržišta, a to su zemlje zapadne Europe. Od planiranih 315 kombajna koje smo do srpnja planirali prodati, možemo reći da ćemo i postići te rezultate. Za jesen smo planirali prodati oko 90 komada, a po trenutnom stanju na tržištu možemo reći da ćemo ostvariti te brojke. Zadovoljni jesmo, stanje na tržištu je i dalje teško, stagnacija je prisutna ali ono što svaki put izdvojimo je da dosta ulažemo u proizvodnju i razvoj proizvoda. S tim ulaganjima uspijevamo se održati i ostvariti rast od nekih 3 do 5 posto – rekao je Damir Kobaš, generalni direktor Same Deutz-fahr Županja.

Na sjednici okupljene o projektu HGK „Cap4App“ informirala  Marina Maslač Popadić, stručna suradnica u HGK Županijskoj komori Vukovar.

Pročitano 1596 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI