Ispiši ovu stranicu

Održava se 25. Memorijal "Andrija Andabak" u Nuštru

U spomen na branitelja Andriju Andabaka, ali i sve nuštarske branitelje - od 1996. svakoga se srpnja u Nuštru održava memorijalni turnir koji nosi njegovo ime.

 U svjetskoj povijesti ne postoji sličan podvig onome kojeg je ostvario Nuštarac, pukovnik Andrija Andabak. U javnosti je poznat kao „lovac na tenkove“, a priznato mu je uništenje ili onesposobljavanje ukupno 32 oklopna vozila, od čega 30 tenkova u samo 8 mjeseci vojnog djelovanja tijekom Domovinskog rata. Poginuo je u akciji 7. srpnja 1992. godine. Hrvatska vojska dodjeljuje priznanje koje nosi njegovo ime, a za one koji unište tri ili više oklopa. U njegovu čast, a ove godine za sve hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, održava se jubilarni 25. memorijal. Organizaciju potpisuju njegovi sinovi Stjepan i Marko, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Memorijal traje tri dana, od 7. do 9. srpnja, a održava se u spomen na sve poginule branitelje iz Domovinskog rata. 

Prvog dana u petak, 7. srpnja, program počinje polaganjem vijenaca i svetom misom, a nastavlja se svečanom akademijom i otvaranjem izložbe "Junaci Domovinskog rata" u nuštarskom Domu kulture na kojoj će biti izloženi osobni predmeti 12 junaka Domovinskog rata: Andrije Andabaka, Andrije Matijaša Pauka, Blage Zadre, Marka Babića, Rudolfa Perešina i drugih. U večernjim satima bit će odigrana nogometna utakmica između legendi nuštarske Nosterije i splitskog Hajduka.

Drugog dana, u subotu, 8. srpnja, program započinje 3. po redu likovnom kolonijom profesora i studenata Umjetničke akademije u Osijeku kojoj su teme Domovinski rat, domoljublje i branitelji. Na ovaj način kroz umjetnost nastoji se približiti branitelje cjelokupnoj javnosti, rekao je Marko Andabak.

Kada je riječ o policiji, ove godine po prvi put s Policijske akademije dolazi prezentacijski demo tim koji će prikazivati vježbe opasnosti korištenja oružja. Subotnji program završava koncertom Marka Perkovića Thompsona koji je najavljen za 22 sata. Bit će podijeljeno i oko 500 porcija vojničkog graha.

U nedjelju će se održati memorijalni turniri u praktičnom streljaštvu, stolnom tenisu i nogometu, a za djecu će Gradsko kazalište "Joza Ivakić" odigrati predstavu "Tri praščića".

Stjepan i Marko Andabak pozivaju sve građane da dođu u Nuštar sljedeći vikend i podrže ih u njihovim nastojanjima da se na ovaj način širi istina o Domovinskom ratu i njegovim herojima.

Memorijal podržavaju Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo unutarnjih poslova te Vukovarsko-srijemska županija, općina Nuštar i gradovi Vinkovci i Vukovar.

Pročitano 2021 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI