Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Prije 26 godina u agresorske ruke pao je Bokšić

Obilježavanje stradanja naselja Bokšić Obilježavanje stradanja naselja Bokšić Foto: Općina Tompojevci

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na katoličkom groblju u mjestu Bokšić, najmanjem naselju Općine Tompojevci, obilježena je 26. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu.

Brojna sela ovih dana diljem naše županije obilježavaju dane stradanja u Domovinskom ratu, a strašni zločini i razaranja 1991. godine dogodili su se i u Općini Tomojevci. U okupacijske ruke 1991. godine redom su padala sela 02. rujana Berak, 30. rujna Čakovci, 04. listopada Bokšić te 08. i 09. listopada Mikluševci i Tompojevci. Bokšić je kao i druga naselja tompojevačke općine teško stradao u Domovinskome ratu. Pet je njegovih mještana poginulo ili ubijeno, jedan se vodi kao nestao, srušeni su im svi vitalni društveni objekti i obiteljske kuće, a stanovnici su potjerani u progonstvo.

- Za vrijeme okupacije poginulo je ili ubijeno 5 mještana, a jedan se i danas vodi kao nestao. Mlađa sam generacija ali po pričama roditelja, djedova, baka i ostalih mještana selo je bilo razoreno. S vremenom su zgrade, kuće i okućnice obnovljene ali ipak nije to to i još uvijek se osjeća veliki gubitak - rekla je Kristina Kovačić, zamjenica općinskog načelnika Općine Tompojevci i dodala kako danas, 26 godina nakon Domovinskoga rata ovo mjesto broji tek oko 60-ak stanovnika te da je najmanje mjesto Općine Tompojevci.

bokšić-stradanje1

- Mještani su prije rata najviše bavili poljoprivredom i stočarstvom. Zaživilo je to i po povratku, ali mještana je sve manje i manje. Danas 2017. godine brojimo oko 35 naseljenih kuća. Mladih i djece nema, a dosta se ljudi nije niti vratilo nakon Domovinskog rata. Malo ima Bokšićana, možda brojimo svega nekih 60, 65 stanovnika – Kovačić.

Dodajmo kako je nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića služena sveta misa zadušnica služena, a nakon toga organizirano je i druženje uz prigodan domjenak u tamošnjem Domu kulture.

Pročitano 2010 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI