Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Bivši logoraši protiv dvojezičnosti

Križ u spomen na stradanje Vukovara Križ u spomen na stradanje Vukovara Foto: HRV

Vukovarski ogranak Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora protivi se uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru i traže da se još jednom provjeri koliko Srba zaista živi u ovom gradu.

Izražavajući nezadovoljstvo zahtjevom Samostalne demokratske srpske stranke da se na svim ustanovama u gradu Vukovaru uvedu dvojezični natpisi, vukovarsko društvo logoraša u svom priopćenju ocjenjuje da je postotak od 34,87 Srba u udjelu stanovništva Vukovara "sasvim sigurno prenapuhan, jer velika većina Srba živi u susjednoj Srbiji, a u Vukovar dolaze samo po potrebi da bi podigli mirovine i ostvarili neka od socijalnih i materijalnih prava.

Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskih logoraša podsjeća kako su u Vukovaru Hrvati oduvijek imali većinu, a prema popisu iz 1991. Srbi su činili 32,3 posto ukupnog stanovništva Vukovara iz kojega je u Domovinskom ratu, sve nesrpsko stanovništvo protjerano iz grada. Nakon pada Vukovara, Srbi su počinili najveće zločine, ubijeno je oko 5 000 stanovnika Vukovara, uglavnom Hrvata, oko 10 000 branitelja i civila odvedeno je u logore u Srbiji, a u Veleprometu u Vukovaru bilo je zatočeno oko 10 000 Vukovaraca od kojih je u logoru ubijeno oko 700 i za sve te zločine i etničko čišćenje do sada nitko nije odgovarao.

Zbog svega navedenog vukovarski branitelji smatraju da bi dvojezični natpisi u Vukovaru bili samo nagrada agresoru koji je u vrijeme Domovinskog rata pokazao neviđenu mržnju prema većinskom narodu začinjenu nezamislivim zvjerstvima koja Hrvati u gradu na Dunavu i danas pamte.

Pročitano 2820 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI