NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Jagodić pokreće inicijativu za potpuni popis žrtava Vukovara

  • Četvrtak, Pro 14 2017
  • Piše: 
Fra Ivica Jagodić Fra Ivica Jagodić Foto: Vedran Vuleta

Vukovar je u Domovinskom ratu pretrpio najveću žrtvu, a zbog nemjerljivog doprinosa i istinske vojničke hrabrosti vukovarski su branitelji u povijesti naše Domovine stekli status heroja. Svake godine na brojnim mjestima u našem gradu zahvalnost odajemo preživjelima, a počast i pijetet poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima. Međutim, njihov konačan broj i dalje je nepotpun. Ovaj će problem pokušat na svoju inicijativu s braćom franjevcima riješiti fra Ivica Jagodić, gvardijan samostana sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

- Na nepotpunom se popisu nalaze poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u gradu Vukovaru 1991. godine. Među njima su i zatočeni i ubijeni u srpskim koncentracijskim logorima. Nažalost ne zna se niti za grobove mnogih koji se vode kao nestali, a njihovi najmiliji nemaju gdje zapaliti svijeću i pomoliti se. Veliki je broj hrvatskih branitelja koji su došli iz drugih krajeva Domovine Hrvatske i inozemstva braniti Vukovar i tu su položili svoje mlade živote na Oltar Domovine. Želimo kompletirati popis vukovarskih žrtava kako bi mogli raspolagati s preciznim podacima, a poradi naše povijesti i naše baštine te za naraštaje nove zbog kojih svaka žrtva ima svoj smisao i ponos – rekao je Jagodić.

Naglasio je kako su se kao i braća franjevci, 1918. godine nakon I. svjetskog rata našli u istoj obvezi pamćenja žrtava. Franjevci su tada prikupili imena i prezimena poginulih i nestalih u I. svjetskom ratu te su ih uklesali u granitne ploče oko oltara Žalosne Gospe. Za njih prinosili svete mise i zadržali njihov spomen u zajednici živih.  

- Danas, nažalost, nemamo niti cjeloviti popis poginulih i nestalih iz vremena II. svjetskog rata. U vremenu nakon rata našoj braći franjevcima nije bilo moguće prikupiti imena žrtava komunističkog terora u Vukovaru jer bi na spomen i jedne žrtve svatko bio u opasnosti po život. Možemo samo reći da taj popis nije malen, ali o kojoj brojci se radi to još uvijek nije do kraja istraženo. Jedino što imamo svake godine jest „12. travnja“, dan kada obilježavamo i obnavljamo sjećanje na te žrtve čija su djeca još uvijek živa, a među njima je i mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Savjest nam nalaže prepoznati potrebu, a to i naši vjernici od nas očekuju, zadržati u pamćenju, u molitvi i u našem vjerničkom zajedništvu obvezu pijeteta svim nevino stradalima koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske – bez obzira na nacionalnost – poginuli, ubijeni, nestali, zatočeni ili na koji drugi način stradali u Vukovaru, u srpskim koncentracijskim logorima ili na drugim mjestima – istaknuo je Jagodić.

Rekao je i da stoje iza vjernika koji još uvijek ne znaju gdje su njihovi najmiliji i kojima se ime nigdje ne spominje te da su im oni jedina nada i utjeha u najtežim danima kao što su Svi sveti i Dani sjećanja na žrtvu Vukovara.

- Želja nam je u krugu Franjevačkog samostana istaknuti popis kako bismo svim vukovarskim žrtvama bili vječno zahvalni s upaljenom svijećom i molitvom u srcu. Ovime želimo upisati trajan spomen svih žrtava Vukovara u Domovinskom ratu. Na to nas obvezuje povijest kako se ne bi zaboravila niti jedna žrtva, ali i kako se u budućnosti žrtva Vukovara i Vukovaraca ne bi umanjila ili krivo navodila i interpretirala – pojasnio je Jagodić.

U vukovarskom Franjevačkom samostanu čuva se arhiva i kronika grada Vukovara od 1720. godine. Franjevci su višestoljetni čuvari povijesti grada Vukovara i zbog toga u sljedećih godinu dana žele ispisati cjelovitost i istinitost žrtve Vukovara u Domovinskom ratu. 

- Želja nam je i da se uz pomoć svih vukovarskih župa i filijala do 27. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u studenom 2018., utvrdi i na primjeren način objelodani cjeloviti popis poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila u Vukovaru 1991. godine. Stoga, molimo sve one koji pronađu nedostatak na postojećem popisu da nam se jave i ispune potrebni obrazac kako bismo svaku žrtvu uvrstili u cjeloviti popis – rekao je Jagodić i dodao kako su za inicijativu odabrali božićno vrijeme zbog toga jer velik broj građana iz drugih krajeva Hrvatske u ovo vrijeme dolazi u posjet svojim obiteljima.

Nepotpun popis s više od tisuću žrtava moći će se pogledati od subote, 16. prosinca u 10,00 sati u samostanskom hodniku i biti će izložen duže vrijeme. 

Pročitano 1984 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija