NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)

U Vukovaru svečano potpisan ugovor o osnivanju Agro-klastera d.o.o. Vinkovci

U Vukovaru svečano potpisan ugovor o osnivanju Agro-klastera d.o.o. Vinkovci Foto: Valerija Lozančić

Odluku o osnivanju trgovačkog društva Agro-klaster d.o.o. Vinkovci donijela je 18. prosinca 2017. godine  Skupština Vukovarsko-srijemske županije s namjerom da se efikasnije i u što većem obimu realiziraju već započeti ili budući razvojni projekti iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

- Osnovni cilj osnivanja klastera je intenziviranje primarne proizvodnje određenih poljoprivrednih kultura (osobito voća i povrća), viši stupanj prerade proizvedenih roba, povezivanje proizvođača radi zajedničkog nastupa na domaćem i inozemnom tržištu, potpora u izgradnji nužnih logističkih objekata i postrojenja te, u konačnici, podizanje ukupne konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u našoj županiji. Željeli smo poljoprivrednoj proizvodnji osigurati što bolje uvjete i mislim da ćemo ubrzo ostvariti dobre rezultate, naglasio je nakon potpisivanja ugovora vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Zadaća ovog krovnog klastera je funkcionalno i organizacijsko povezivanje svih zainteresiranih subjekata te prijenos potrebnih znanja  i tehnologija u svrhu realizacije zadanih ciljeva.
-Pokušat ćemo proizvođače usmjeriti u proizvodnju koja je profitabilna te im pružiti odgovarajuću infrastrukturu poput navodnjavanja, skladišta, hladnjača, pretovarnih stanica…, dodao je Zdenko Podolar vd pročelnika UO za gospodarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Osijeku Krunoslav Zmaić naglasio je kako Poljoprivredni fakultet poljoprivrednicima može pomoći na nekoliko načina.
- U okviru ovoga projekta vidimo svoj interes i mogućnost da pomognemo Vukovarsko-srijemskoj županiji i njenim poljoprivrednim proizvođačima u smislu edukacije, kod pisanja i prijave projekata, ali i da kroz naše laboratorije bude dokazana uporabna i kvalitetna vrijednost njihovih proizvoda koji će zatim pronaći put ne samo prema našem, već i tržištu Europske unije, rekao je dekan  Zmaić.

Osnivači tvrtke su Vukovarsko-srijemska županija, općine: Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku te Zadruga za proizvodnju voća i povrća „Vinkovačka šparoga“. Društveni ugovor potpisali su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i odgovorne osobe svakog osnivača.

Pročitano 1410 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija