Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Danas je Cvjetnica - nedjelja muke Gospodnje

Ilustracija Ilustracija Foto: www.ststephenschurch.com

Danas, osam dana prije Uskrsa je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje.

Svečanom procesijom vjernici na današnji dan obilježavaju Isusov ulazak u Jeruzalem i početak Velikoga tjedna u kojem se slave temeljni događaji kršćanske vjere: Isusova muka, smrt i uskrsnuće napose kroz obrede Svetoga ili Vazmenoga (Uskrsnoga) trodnevlja na Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu.

- Cvjetnica je uvod u to slavlje. Sadržaj Cvjetnice otkriva svećenikov pozdrav kojim započinje vjernički susret u crkvi, a glasi: "Danas se skupljamo kako bi započeli slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova."

Isus je zato i ušao u svoj grad Jeruzalem, spreman prihvatiti križ kako bi otkupio ljude od zla za slobodu sinova i kćeri Božjih. U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem iz samostanskog dvorišta u svečanoj procesiji s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama upućujemo se u našu crkvu gdje naš zbor na najsvečaniji način pjeva Isusovu muku. Običaj je nositi maslinove grančice u svoje domove da bi podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti. Te graničice ostavljaju se u kući i nakon što su se osušile. Preostale grančice u crkvi će se na godinu spaliti čime ćemo dobiti pepeo za pepeljenje na Pepelnicu – stoji u župnom listiću župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Pročitano 1153 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI