Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Učenici i djelatnici osnovne škole iz Duanujvarosa posjetili Vukovar

OŠ Antuna Buera Vukovar i OŠ Erzsebet Szilagyi iz Duanujvarosa OŠ Antuna Buera Vukovar i OŠ Erzsebet Szilagyi iz Duanujvarosa Foto: Vedran Vuleta

Grupa učenika i djelatnici osnovne škole Erzsebet Szilagyi iz Duanujvarosa iz Republike Mađarske posjetili su Vukovar i OŠ Antuna Bauera, a obišli su i druge znamenitosti i simbole našega grada - Mađarsku kuću, gradski Muzej Vukovar, Vodotoranj, vukovarski samostan sv. Filipa i Jakova, Hrvatski dom i Križ žrtvama za slobodnu Hrvatsku.

S Martom Farkas, ravnateljicom OŠ Erzsebet Szilagyi iz Dunaujvarosa došao je i njezin suprug Lajos Farkas, ravnatelj muzeja Intercisa iz Dunaujvarosa. Farkas kaže kako u njihovoj školi 30 djece uči hrvatski jezik, a sada su njih 16 doveli u Vukovar kao nagradu.

- To su mađarska djeca koja nemaju nikakve korijene s hrvatskim narodom i Hrvatskom. Jednostavno sviđa im se hrvatski jezik koji fakultativno uče već godinu i pol dana. Doveli smo ih za nagradu kako bi vidjeli Vukovar i naučili povijest ovoga grada. Puno smo im pričali o gradu heroju, no nažalost u Mađarskoj se malo zna o stradanjima Vukovaraca tijekom Domovinskog rata, unatoč protoku 27 godina. Zato mislim kako je iznimno dobra inicijativa o suradnji između dva grada preko škola, kulturnih muzeja i institucija. Milim da će biti dobrog napretka – poručio je Farkas.

Naglasio je i kako je Vukovar danas u njegovim očima jako lijep grad.

- Čestitam Vukovarcima jer su sjajno izgradili Vukovar i neka budu ponosni na svoju povijest. Ja im obećavam da ću Dunaujvarosu učiniti sve kako bi Mađari naučili više o povijesti Vukovara – istaknuo je Farkas.

Možemo reći i kako je ovaj posjet jedan od rezultata Izjave koju su prošle godine potpisali Gradovi Vukovar i Dunaujvaros. Riječ je o Izjavi o nakani kojom su se oba grada obvezala poticati uzajamno prijateljstvo i razumijevanje na temelju načela uzajamnih prednosti i jednakosti, potpomagati suradnju na području privrede, obrazovanja, kulture i turizma kao i na drugim područjima.

O posjeti OŠ Antuna Bauera njezin ravnatelj Joza Mihaljev je rekao kako je ovo početna suradnja te kako će na jesen oni posjetiti Dunaujvaros, a nada se i kako će u budućnosti suradnja biti još bolja.

Profesor glazbene kulture Danijel Služek i učiteljica 4. b razreda Danijela Artuković s učenicima su priredili za goste i prigodni program. Tamburaški zbor sastavljen od 15 učenika za goste je odsvirao skladbu Kalendari, a 12 dječaka i 3 djevojčice iz 4. b razreda predstavilo se plesom i pjesmom Vukovar.

Ovome dodajmo kako je planu i potpisivanje ugovora o bratimljenju dvaju gradova kojim će ovjeriti prijateljski odnos.

Pročitano 1251 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI