Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Predstavljen konačan program festivala "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“

Predstavljen konačan program festivala "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ Foto: Vedran Vuleta

Na konferenciji za medije predstavljen je konačni program događanja 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

Program Festivala koji će se održati od 3. do 6. svibnja ove godine predstavio je u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Ivan Penava zajedno s producentom Festivala Aleksandrom Kovačevićem i pročelnicom Upravnog odjela za kulturu i turizam Marinom Sekulić.

Posebnost Festivala SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ je u tome što će se na njemu predstaviti zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština koja se nalazi na nacionalnoj i UNESCO-ovoj listi, uz najatraktivnije turističke manifestacije, atrakcije i destinacije iz cijele Hrvatske.  Penava je pozvao sve zainteresirane građane Republike Hrvatske i susjednih zemalja, odnosno one koje zanima na jednom mjestu vidjeti sve ono vrijedno čime Hrvatska raspolaže u smislu nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija, da dođu u Vukovar.

- Pozivam sve da nam se pridruže u ovoj dostojanstvenoj i veličanstvenoj manifestaciji s kojom grad Vukovar nakon akcije obnove vukovarskog Vodotornja simbola hrvatskog zajedništva te nakon projekta Svečane sinjske alke po treći put u kratkom periodu okuplja u zajedništvu cijelu Hrvatsku. Zahvaljujem se producentima na izvrsnom konceptu te uloženom trudu i energiji kao i gradskim službama – rekao je Penava.

Po riječima producenta Festivala Aleksandra Kovačevića cilj je da ova manifestacija postane tradicionalna te da se iz godine u godinu širi, a grad Vukovar kao simbol hrvatskog zajedništva zasigurno je zaslužio ovakav Festival.

- U četiri dana posjetitelji će imati priliku vidjeti više od 30 manifestacija, poput Kaj su jeli naši stari i Dalmatinski festival klapa iz Omiša. Tu su i manifestacije iz Slavonije poput Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni i Šokačkog sjela. Jedan od partnera je i Hrvatska gospodarska komora koja će u skladu sa sloganom „Svi zajedno hrvatsko naj“ prezentirati ono najbolje po pitanju proizvođača hrvatskih proizvoda kroz akciju Kupujmo hrvatsko koja počinje 3. svibnja u 10 sati na trgu Republike Hrvatske – rekao je Kovačević.

Dodao je kako ovo nije isključivo etno festival, nego je cilj da bude prilagođen svim dobnim skupinama.

-Već prvi dan Grad Zadar poklonio je Vukovarcima povodom proslave dana Grada Vukovara koncert Klape Intrade i Tomislava Bralića. Imati ćemo i koncert Nene Belana i Fiumensa te Najbolje hrvatske tamburaše i Psihomodo pop. Bit će i dosta glazbenika koji će sudjelovati ne kao samostalni koncerti nego u sklopu programa poput Putokaza, Klape Stine, a tu je i hrvatski svjetski kongres, tako da ćemo imati priliku vidjeti i neke od KUD-ova iz iseljeništva - istaknuo je Kovačević.

Ukupno će Festival okupiti više od 1.000 sudionika te više od 50 različitih prezentacija i programa.

- Istaknula bih da nam je iznimno drago da smo uspjeli organizirati ovako jednu značajnu manifestaciju u Europskoj godini kulturne baštine i u godini kada je destinacija Vukovar-Vučedol-Ilok proglašena europskom destinacijom izvrsnosti. Moram reći i da su smještajni kapaciteti u gradu i okolici popunjeni i da su se ugostiteljski objekti dobro pripremili za ovu manifestaciju, a imamo i veliki interes za izlaganje na štandovima naših OPG-a. Nadam se da će svi imati velike koristi – poručila je Sekulić.

Program događanja možete pogledati na sljedećem linku: https://hrvatskonaj.wixsite.com/kalendar/program

No, osim otvorenja Festivala, 3. svibnja u Vukovaru će se snimati i HRT-ova emisija Lijepom našom, međutim gradonačelnik Penava rekao je kako snimanju zbog podcjenjivačkog odnosa HRT-a prema gradu Vukovaru izbjegavanjem partnerstva i suradničkog odnosa događaju neće nazočiti nitko iz vukovarske gradske uprave.

- To možemo zahvaliti prije svega gospodinu Kazimiru Bačiću, ravnatelju HRT-a. Ispred Grada Vukovara uz sve ovo lijepo što radimo nažalost postoje trenutci i pozicije kada ja kao gradonačelnik ne mogu dopustit bilo kome da podcjenjuje Grad Vukovar pa ni ravnatelju HRT-a u svojstvu izbjegavanja dogovora, a kamoli i suradnje po pitanju realizacije projekata u gradu Vukovaru. Stoga kao gradonačelnik ne mogu i neću nikada i nikome dopustiti da dolazi u Vukovar poglavito na Dan grada, a da pritom maksimalno omalovažava i podcjenjuje sam Grad Vukovar. Žao mi je što imamo i ovu sivu notu, ali o tome neka razmišljaju odgovorni.

U osnovi problema po riječima gradonačelnika prijedlog gradske uprave je bio takav da se snimanje emisije Lijepom našom htjelo prebaciti na 4. svibnja, međutim u pokušaju dogovora naišli su, kako je rekao, na „zid i blokadu svake komunikacije“.

Pročitano 1596 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI