Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

Upaljene svjeće za ubijene Lovašane

Lovas Lovas Foto: Zoran Palijan

Članovi udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata iz Slatine, njih 51, posjetili su Lovas i poklonili se žrtvama ubijenim na minskom polju.

U općinskoj vijećnici dočekala ih je načelnica Tanja Cirba koja ih je ukratko upoznala s radom Općine, provedenim projektima kao i onima koji tek slijede.

Nakon što su paljenjem svijeća i molitvom odali počast žrtvama kod Spomen mjesta minsko polje, Cirba ih je upoznala i s činjenicom koliku su žrtvu Lovašani podnijeli za slobodnu Hrvatsku, odnosno da je u Lovasu 1991. godine ubijeno 5,5% predratnog hrvatskog stanovništva te da Lovas ima drugu najveću masovnu grobnicu u Hrvatskoj nakon one na Ovčari.

Najstrašniji zločin u selu se dogodio 18. listopada kada je skupina od 51 lovaskog Hrvata, nakon cjelonoćnog maltretiranja i batinjanja bila natjerana u minsko polje u kojem je ubijena 21 osoba.

Gostima iz Slatine događaje koji su tome prethodili, kao i one na minskom polju prepričao je Petar Vuleta, jedan od preživjelih predratnih mještana Lovasa.

lovas slatina1

lovas slatina2

lovas slatina4

Pročitano 992 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI