Ispiši ovu stranicu

Obilježena 27. godišnjica pogibije Blage Zadre i Alfreda Hilla

Na obilježavanju su bili i pripadnici Hrvatske vojske Na obilježavanju su bili i pripadnici Hrvatske vojske Milan Paun

Kod biste generala Hrvatske vojske Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u Vukovaru prigodnim je programom obilježena 27. godišnjica pogibije ovoga junaka Domovinskoga rata.

Učenici OŠ Blage Zadre iz Borova naselja čitali su svoje radove te pjevali, a prvi se okupljenima obratio Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Ivana Penave. Rekao je da su obranu Vukovara ustrojili Tomislav Merčep i Blago Zadro, a pogibija Blage Zadre bila je početak sloma obrane Vukovara.

U ime Grada Vukovara okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček te rekao kako Blago Zadro nije bio general iz ureda koji zapovijeda vojnicima, nego je sa svojim vojnicima bio na prvoj crti bojišnice.

Okupljenima se obratio ministar obrane Damir Krstičević koji je generala Zadru uvrstio u najveće hrvatske povijesne junake.

- Visina morala vukovarskih ratnika na čelu s generalom Zadrom u odlučnosti obrane vlastitoga doma zaslužuju najdublji poklon - drži Krstičević.

Ante Deur prenio je pozdrave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

- Vukovarci, vi ste ta snaga, simbol i vjera u koju je cijela Hrvatska gledala u ratu i danas Vukovar nosi tu snagu, ljubav i veličinu - poručio je Deur, a nazočne je pozdravio i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića Josip Šarić.

 

Nazočni su se u mimohodu uputili u Kupsku ulicu do mjesta gdje je Blago Zadro ubijen rafalnom neprijateljskom paljbom 16. listopada 1991. godine. Podno spomen obilježja na tome mjestu upalili su svijeće, a učinili su to i članovi Blagine obitelji.

Pročitano 964 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun