Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Gradonačelnik Vukovara upalio prvu adventsku svijeću

Prvu Adventsku svijeću upalio je gradonečelnik Ivan Penava Prvu Adventsku svijeću upalio je gradonečelnik Ivan Penava Foto: M.Đermadi

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava upalio je prvu adventsku svijeću na velikome Adventskome vijencu u Muzeju grada Vukovara, čime je započelo  predbožićno vrijeme Došašća. Obrativši se sugrađanima gradonačelnik je poželio svima vjeru, mir i blagoslov naglasivši kako svjetlo  prve adventske svijeće simbolizira svjetlo nade kako za svakoga pojedinca tako i za naše obitelji i za naš grad.

Manifestacija Vukovarske adventske svečanosti obilježavala je predbožićno vrijeme Vukovaraca punih dvadeset i jednu godinu, podsjetila je ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar Ruža Marić naglasivši kako je sve započelo davne 1997.godine, kada je u razrušenome dvorcu Eltz, pod vedrim nebom upaljena u Vukovaru prva adventska svijeća. Tada je ona označavala simbol povratka, nade i vjere. Naglasila je kako su Vukovarske adventske svečanosti svih ovih godina bile čuvar tradicijske kulture i baštine.

Vijenac je blagoslovio i molitvu prevodio fra Ivica Jagodić gvardijan vukovarskoga franjevačkoga samostana koji je pojasnio kako prva svijeća na adventskome vijencu nas poziva na bdijenje, zatim da pripravimo put, da se obratimo i na koncu pred Božić anđeo dolazi i navješćuje dolazak sina Božjega.

Paljenju prve svijeće prethodio je prigodni program u Crkvi sv. Filipa i Jakova pod nazivom Moj grad je nada, svjetlost i ljubav. Tekst je pripremila  Lidija Miletić a u programu su sudjelovali Pavle Vukas i Mateja Đumić kao i djeca OŠ Dragutin Tadijanović te zbor sv. Cecilije Vukovar. Jubilej Vukovarskih adventskih svečanosti obilježen je potom koncertom  KUD-a Osijek 1862. i HKGD-a Dunav Vukovar  u Hrvatskome domu. Vukovarske adventske svečanosti već tradicionalno organiziraju Gradski muzej Vukovar, Hrvatski dom Vukovar i  vukovarski Franjevački samostan.

Pročitano 944 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI