Ispiši ovu stranicu

Obilježavamo međunarodno priznanje Hrvatske i završetak mirne reintegracije

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv

Dana 15. siječnja 1992. godine Hrvatsku je priznalo 12 zemalja Europske unije te Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Uslijedila su priznanja i drugih država, a 22. svibnja te godine naša je zemlja primljena i u Ujedinjene narode.  U trenutku priznanja u Hrvatskoj je trajao Domovinski rat, a gotovo trećina zemlje je bila okupirana.

Nakon duge i teške borbe za hrvatsku samostalnost, međunarodno priznanje Hrvatske jedan je od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti.

Šest godina kasnije, na isti datum, završen je proces mirne reintegracije Hrvatskoga podunavlja, odnosno proces  povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema u ustavno-pravni poredak RH.  Za provođenje ovoga procesa  Vijeće sigurnosti UN-a ustanovilo je posebnu Prijelaznu upravu UN-a u istočnoj Slavoniji – UNTAES, jednu od najuspješnijih u povijesti mirovnih misija UN-a.

Uz dobru volju obiju strana – hrvatske i srpske, proces mirne reintegracije  označio je kraj sukoba i početak suživota na ovom području. 

Pročitano 2210 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar