Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru će uskoro biti otvoreno novoizgrađeno pristanište Marina, radove obišli čelnici grada

Čelnici grada u obilasku novog pristaništa Čelnici grada u obilasku novog pristaništa Foto: Valerija Lozančić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, njegov zamjenik Marijan Pavliček i ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović obišli su radove na komunalnom pristaništu „Marina“ uz desnu obalu Dunava kod tzv. stare klaonice koje će služiti za privez čamaca i drugih plovila za sport i razonodu.

Pristanište se sastoji od vodnog prostora za vez plovila, zaštitnog pontona od plutajućih naplavina, sidrenog sustava i pristupnog mosta s postojeće obaloutvrde, a imat će ukupno 140 vezova za čamce i plovila, od čega 90 vezova duljine 8 metara i 50 vezova duljine 12,5 metara. Privez plovila u pristaništu omogućen je preko pontonskog gata za vez plovila koji je položen  paralelno s obalom u duljini od 265 metara, dok je pontonski gat za zaštitu od naplavina i od santi leda u duljini 48 metara položen okomito na obalu koji ujedno i služi kao oslonac za pristupni most putem kojeg je korisnicima pristaništa osiguran pristup čamcima i plovilima sa kopnene strane.

-Iznimno nam je zadovoljstvo što je Lučka uprava Vukovar privela kraju radove na izgradnji komunalnog pristaništa Marina čime dajemo svoj doprinos vizuri grada s rijeke Dunav, rekao je Jakumetović.

Tijekom obilaska pristaništa gradonačelnik Penava naglasio je kako će ono koristiti svim građanima grada Vukovara i okolnih mjesta koji imaju čamce i druga plovila, a uz izgrađeni lukobran, obaloutvrdu i šetnicu dat će sasvim novi izgled ovome dijelu grada.
- Ovo pristanište je izuzetno dobro pozicionirano i daje sadržaje koje lučica u središtu grada nije mogla dati. Uz pristanište na ovome mjestu izgradit će se i lukobran s 10 dodatnih hektara novog zemljišta, a na njegovom će se špicu izgraditi objekt koji će predstavljati stiliziranu vučedolsku golubicu i pružati dodatne sadržaje. Ovim sadržajima uz obaloutvrdu i buduću šetnicu prema Vučedolu, Vukovar će dobiti vrlo atraktivnu površinu neposredno u središtu grada i apsolutno se otvoriti prema Dunavu, sukladno povijesti i tradiciji, naglasio je Penava te najavio i izgradnju novog cestovnog pravca prema ovome području.

Jakumetović je također najavio još dva projekta.
-Dokumentacija je već spremna za uređenje lučice na Otoku sportova, a projekt je vrijedan oko 7 milijuna kuna. Osim toga, zbog povećanja broja turista s kruzera pri kraju je i dokumentacija za proširenje putničkog pristaništa, projekt je vrijedan oko 25 milijuna kuna, pojasnio je Jakumetović.

-Planiramo grad orijentirati Dunavu i iskoristiti sve njegove potencijale koje smo do sada, na žalost, često zapostavljali, zaključio je Penava.

Projekt izgradnje komunalnog pristaništa „Marina“ financiran je Odlukom Vlade Republike Hrvatske, sredstvima iz državnog proračuna RH putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od 8.750.000,00 kn te financijskim sredstvima Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara u iznosu od 500.000,00 kn.

Ugovor za izvođenje radova na izgradnji komunalnog pristaništa „Marina“ sklopljen je u lipnju protekle godine sa zajednicom gospodarskih subjekata koju zastupa Marinatek Adriatic d.o.o. iz Šibenika, a završetak radova i svečano otvorenje očekuje se u idućih mjesec i pol.

Pročitano 1487 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić