Ispiši ovu stranicu

Cirba: "Mislim da tu nema ovozemaljske pravde"

Arhiva Arhiva Foto: HRV

Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu tužitelj Dušan Knežević zatražio je 59 godina zatvora optuženima kojima se sudi za počinjene ratne zločine u Lovasu 1991. godine.

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu preminula, među kojima Ljuban Devetak i Milan Radojčić, a jedan optuženi zbog zdravstvenih razloga nije sposoban za suđenje, zbog čega je broj žrtava u optužnici smanjen na 28. Sudbeno vijeće Odjela za ratne zločine izreklo je 2012. godine osuđujuću nepravomoćnu presudu na ukupno 128 godina zatvora četrnaestorici optuženih pripadnika JNA, paravojne postrojbe “Dušan Silni” te lokalne teritorijalne obrane zbog zločina u Lovasu, no početkom siječnja 2014. Žalbeni sud u Beogradu ukinuo je prvostupanjsku presudu, a suđenje je vraćeno na početak.

Kazneni postupak za zločine u Lovasu pred srbijanskim sudovima tako se vodi više od jednog desetljeća. Suđenje je prokomentirala i načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.
-Teško je uopće riječima izraziti osjećaje koje proživljavaju mještani Lovasa, a posebice preživjeli stradalnici i obitelji žrtava. I nakon svih ovih godina još uvijek smo u situaciji da nemamo osuđene koji će odgovarati za te strašne zločine. Situacija će biti još i gora i bolnija jer su petorica osumnjičenih zločinaca preminula i prošla bez kazne za zločin, a time se i broj žrtava s optužnice smanjio sa 70 na 28. Činjenica je da za zločin u Lovasu nitko neće odgovarati,  ljudi ne vjeruju da će pravda ikada biti zadovoljena. Znajući kako je išao dosadašnji postupak s nizom žalbi, velikim brojem obrisanih žrtava iz optužnice, mislim da tu nema ovozemaljske pravde, rekla je načelnica Cirba, dodajući kako je ukupno u Domovinskome ratu stradalo 89 mještana Lovasa.

Suđenje za zlodjela u Lovasu jedino je koje se još vodi pred srbijanskim sudovima, a nastavak iznošenja završnih riječi nastavlja se 28. veljače.

Pročitano 1106 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić