Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Grad uložio 1,7 milijuna kuna u uređenje groblja Dubrava

Gradonačelnik Penava sa suradnicima u obilasku groblja Dubrava Gradonačelnik Penava sa suradnicima u obilasku groblja Dubrava Foto: M.Đermadi

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava  i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček sa suradnicima obišli su  Gradsko groblje Dubrava.

Na najvećem gradskome groblju u protekloj je godini izgrađena nova i sanirana postojeća infrastruktura.  Riječ je o investiciji vrijednoj 1,7 milijuna  kuna koja je doprinijela kvalitetnijem izgledu groblja, kazao je gradonačelnik Penava:

-Naši su građani, vjerujem, primijetili vidljive promjene, od samoga zvona kojega smo postavili na inicijativu svećenika i naših građana, preko staza i puteva koji su na groblju koji su u jednome dijelu obnovljeni i sanirani na način da su poprimili jedan pristojan, dobar i moderan izgled i služe svojoj funkciji. Imali smo i uslijed ratnih razaranja i neodržavanja tijekom vremena ispucane i neravne površine koje smo sanirali. Uložili smo u nove staze ali i hortikulturu i nova parkirališna mjesta, rekao je Penava te najavio nastavak radova i ulaganja i ovoj godini.

-Ove godine planirali smo uložiti oko 4 milijuna kuna, ovisno o tijeku realizacije, a kojima ćemo značajno unaprijediti izgled groblja. Želimo postići reprezentativan izgled ovoga groblja zbog neposredne blizine Memorijalnoga groblja hrvatskih branitelja, ali i ulaza u grad Vukovar od strane Iloka. Stalo nam je  urediti ovaj dio grada sadržajno, funkcionalno i estetski kako bismo  bili na ponosni na njega, naglasio je Penava.

Direktor gradske tvrtke Komunalac Igor Štrangarević pojasnio je kako investicija od 1,7 milijuna kuna konkretno znači izgradnju pristupne ceste u dužini od 150 metara, asfaltiranje glavnih pristupnih cesta i staza unutar groblja, sanacija javne rasvjete postavljanjem 14 rasvjetnih stupova te hortikulturnoga uređenja gdje je zasađeno  preko 400 drveća i grmlja na području groblja i pristupne ceste.

-Uređeno je preko 2 ha zelene površine, izgrađeno je 16 novih parkirnih mjesta, 2 parkirališna mjesta za invalide te sanirano 20 postojećih parkirališnih mjesta, a uveli smo i video nadzor na svim ulazima u groblje . U protekloj godini uveli smo i tražilicu pokojnika odnosno internetsku mobilnu uslugu, gdje posjetiteljima groblja, turistima i posjetiteljima koji dolaze povremeno, omogućujemo lakše snalaženje na groblju i pronalaženje grobnih mjesta svojih prijatelja, rekao je Štrangarević.

Polovica grobnih mjesta nema vlasnika

Gradska groblja u Vukovaru imaju i jedan značajan problem a to su nepoznati vlasnici za gotovo polovicu grobnih mjesta. Stoga će se prema tvrdnjama gradonačelnika Vukovara ali i direktora Štrangarevića ići u rješavanje toga problema.

-              Nepoznati vlasnici za više od polovice broja grobnih mjesta predstavljaju nam problem, u smislu funkcije i održavanja tih  grobnih mjesta. Već ove godine krenut ćemo u rješavanje ovoga problema i pokušati pronaći vlasnike napuštenih grobnih mjesta,  iako je riječ o delikatnoj problematici jer su pokojnici u pitanju, ali sa stajališta odgovornosti i održavanja,  kako prema Gradu Vukovaru tako i prema onima koji redovito plaćaju grobnu naknadu,   morat ćemo rješavati taj problem rekao je Štrangarević

Trenutno na području grada Vukovara evidentirano je 15.750 grobnih mjesta na svih sedam groblja koja su pod upravljanjem tvrtke Komunalac, a  od toga je broja 7.520 korisnika  odnosno vlasnika grobnih mjesta su nepoznato.

-Prema Zakonu o grobljima, ukoliko deset godina nitko ne plaća za grobno mjesto grobnu naknadu  i ukoliko je prošlo 30 godina od ukopa u grobnicu, grobno mjesto prelazi u vlasništvo upravitelja groblja. Prema našim evidencijama za gotovo 80 posto nepoznatih korisnika ti su uvjeti ispunjeni. U ovoj godini planiramo sustavno informirati javnost o nepoznatim grobnim mjestima i pozivati ih da se prijavljuju. U koliko ove godine uz maksimalne napore ne budu se pronašli vlasnici krenut ćemo u izuzimanje grobnih mjesta,  naravno uz maksimalnu socijalnu osjetljivost. Činjenica jeste da ima jako puno napuštenih grobnih mjesta koja datiraju još od samih početaka postojanja ovoga groblja i nitko se nije javio. Gradsko groblje Dubrava počinje se koristiti početkom 1977. godine.

Pročitano 1144 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI