NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54

Studenti fizioterapije iz Finske na praksi u Vukovaru

  • Utorak, Tra 09 2019
  • Piše: 
Studenti iz Finske u Vukovaru Studenti iz Finske u Vukovaru Foto: VEVU

Zahvaljujući Erasmus+ programu razmjene studenata na Veleučilište Lavoslava Ružičke u Vukovar je pristiglo troje studenata fizioterapije iz finskoga grada Tampere koji se školuju na tamošnjem Sveučilištu primijenjenih znanosti.

U našem gradu će boraviti tijekom ljetnoga semestra tekuće akademske godine, a u pratnji im se pridružio i profesor Ilkka Piiroinen koji je u povodu dolaska održao stručno predavanje studentima fizioterapije. – Već po samom dolasku Vukovar me se posebno dojmio kao mali grad koji mladima nudi niz mogućnosti, a posebno me obradovalo pravo proljetno vrijeme i predivna priroda uz dvije rijeke – rekao je o svojim dojmovima, pojašnjavajući kako je u Finskoj još uvijek zimsko vrijeme i sve je prekriveno snijegom. Ugodno se iznenadio i vukovarskim studentima koji su, kako je rekao, aktivno sudjelovali u predavanju koje im je održao kao gost predavač.

Oduševljeni uvjetima studiranja u Vukovaru

Veleučilište je u povodu dolaska finskih studenata organiziralo Tjedan dobrodošlice, a troje gostiju smješteno je u Studentskom domu Leopold u kojem će boraviti sva tri mjeseca studiranja i prakse u Vukovaru. – Predivno smo dočekani i lijepo nam je u Vukovaru, ovo će zasigurno biti jedno nezaboravno iskustvo kojeg ću se dugo sjećati – rekla je 23-godišnja studentica Emma Siippainen. Njene dojmove dijeli i godinu dana mlađa Alma Vormisto koja je oduševljena uvjetima studiranja u Vukovaru. – Prvo što sam opazila su veoma susretljivi ljudi koji su jako društveni i zanimljivi, puno nam pomažu da se uklopimo u ovo društvo koje je nama do sada bilo nepoznato – kaže Vormisto. Za njihov boravak brinu se 'student buddyji' koji im stoje na raspolaganju 24 sata dnevno, a među njima je i Ivana Antunović, 23-godišnja studentica 2. specijalističke godine fizioterapije koja je u Vukovar došla studirati iz Makarske. – Lijepo mi je u Vukovaru. U početku mi je bilo neobično, no brzo sam se navikla na ovaj grad i ljude. Uvjeti za studiranje su izvrsni i doista ih ne bih mijenjala nizašto – kaže Antunović, inače predsjednica Studentskog zbora na vukovarskom veleučilištu. Njena vršnjakinja iz Samobora slaže se kako je bolje studirati u manjem gradu jer je lakše sve ostvariti, a studiji u Vukovaru nude odlične uvjete. – Želja mi je da se malo poboljšaju sadržaji za slobodno vrijeme poput sadržaja za izlaske, u Vukovaru ih baš i nema, no ja slobodno vrijeme zato koristim boravkom u prirodi uz šetnju ili neke druge aktivnosti – dodaje Nikolina Vugrin, studentica 1. specijalističke godine fizioterapije. Obje se slažu kako je program razmjene studenata izvrsna prilika za upoznavanje novih kultura i običaja, ali i usavršavanja znanja stranih jezika i struke za koju se školuju. I same su poželjele sudjelovati u Erasmus+ programu koji bi im omogućio iskustvo boravka i studija u nekoj od europskih zemalja.

Razmjena studenata poboljšava usavršavanje jezika i struke

Studenti iz Finske u Vukovaru obavljaju i praktičnu nastavu u vukovarskoj bolnici, a sama praksa će im pomoći izmijeniti iskustva koja su stekli u vlastitoj domovini s ovima u Hrvatskoj. – Ovo je idealna prilika da i ostali studenti vide koliko je program Erasmus+ dobar, pozvala bih sve studente da se prijave i možda im se uistinu ostvari želja da dio školovanja provedu u inozemstvu – poručila je Karolina Novinc, Erasmus koordinatorica Veleučilišta. Proteklih dana finski su se studenti susreli sa Supervizorom stručne prakse na Veleučilištu u Vukovaru Vesnom Šeper, koja im je dala osnovne informacije o provedbi prakse i konzultacijama te ih upoznala s mentorom prakse Opće županijske bolnice Vukovar gdje će izvršavati svoje praktične zadatke.

Hrvatska ih oduševila prirodnim ljepotama i mentalitetom

Gosti iz Finske su po dolasku imali zanimljiv vikend u kojem su upoznavali vukovarske znamenitosti i kulturu, a među njima je i 24-godišnji Iiro Hyvarinen koji je već u dva navrata boravio u Hrvatskoj. – Imao sam tu sreću boraviti u Zagrebu i Splitu, a sada mi se ukazala prilika da dođem i u ovaj dio Hrvatske koja je predivna zemlja s još divnijim ljudima – rekao je student fizioterapije iz Finske koji naglašava kako među hrvatskim i finskim studentima nema velikih razlika, programi učenja su slični, studentski život također, jedino mu se, kako kaže, svidjelo vrijeme, jer je kod nas puno toplije i ljepše nego u Finskoj. – Nadam se da će mi ovo iskustvo pomoći u školovanju i da ću steći još više prijatelja koje bih isto tako rado ugostio kod nas u Finskoj kao što smo i mi lijepo primljeni u Vukovaru – zaključio je Hyvarinen.

Pročitano 1297 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija