Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Predstavljen projekt Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima- Simpa

U Vukovaru je  održana Početna konferencija EU projekta „Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima-Simpa“.

Nositelj projekta  je Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar čiji predsjednik Zlatko Horvat naglašava posebnu važnost ovoga projekta upravo za ovu braniteljsku populaciju je im ovim projektom i država i lokalna zajednica pokazuje da nisu zaboravljeni:

-Braniteljima ovaj projekt jako puno znači. Doprinijet će  njihovom uključivanju u zajednicu, jer su već počeli stjecati dojam da su zaboravljeni već i kroz činjenicu da se sami moraju boriti za svoja prava. Horvat je naglasio kako je projektom obuhvaćeno oko  200 članova Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskoga rata, a projekt će im omogućiti socijalizaciju u društvo., naglasio je Horvat.

Direktorica Razvojne agencije Vura Vukovar Vedrana Žilić naglasila je kako je ovo prvi projekt za braniteljsku populaciju financiran sredstvima EU.

-Agencija je odradila veliki posao  a ovo je prvi natječaj Europskoga socijalnoga fonda u ovim  razmjerima. Do sada su se braniteljske udruge uglavnom financirale iz proračuna gradova u malim iznosima, rekla je Žilić.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić rekla je kako se  ovaj projekt ipak razlikuj e od ostala dva koja su također namijenjena braniteljskoj populaciji i sufinancirana sredstvima EU:

-Ovo je treći od ukupno tri projekta koje je grad Vukovar inicirao i uspješno prijavio na natječaju  je drugačiji od prethodna dva jer predstavlja jednu zaokruženu  priču budući da će branitelji kroz psihosocijalnu pomoć i samopomoć imati priliku doprinijeti lokalnoj zajednici  što najbolje pokazuje da braniteljska populacija i danas može jako puno doprinijeti svojim lokalnim jedinicama, rekla je Mujkić.

Projektni partner koji sudjeluje u provedbi projekta je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara. Ukupna vrijednost projekta je  oko 1.9 milijuna kuna, od čega Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstva u iznosu od  oko 1.6  milijuna  kuna.

Uz projekt  „Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima-Simpa“ financirani su i projekti  „Briga o hrvatskim braniteljima grada Vukovara“ i projekt  HELP – Pomoć u kući za hrvatske branitelje grada Vukovara. Ukupno će u ova tri projekta biti uključeno najmanje 155 branitelja. Ukupno je iz Europskog socijalnog fonda odobreno gotovo 6 milijuna kuna za projekte koje je Razvojna agencija Vukovar  u suradnji s Gradom Vukovarom i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata aplicirala na natječaj „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“.

Pročitano 867 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI