Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

U Otoku svečano otvoren 26. festival glumca

U Domu kulture  u Otoku sinoć je svečano otvoren 26. festival glumca.

Grad Otok domaćin je festivala po drugi puta, a gradonačelnik Josip Šarić izrazio je nadu da će ove godine imati priliku biti pravim domaćinom Festivala, što zadnji put nisu imali priliku biti zbog poplave koja je devastirala Vukovarsko-srijemsku županiju. 

Slijedećih devet dana na pozornicama u Otoku, Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku izvest će se sedamnaest predstava iz Dubrovnika, Koprivnice, Mostara, Osijeka,  Šibenika, Velike Gorice, Vinkovaca, Zadra i Zagreba. Njih je odabrala ovogodišnja izbornica Mirela Brekalo-Popović. Predstave će pratiti ocjenjivački sud u kojem su ove godine Ankica Dobrić, glumica Gradskoga dramskoga kazališta „Gavella“ iz Zagreba, Trpimir Jurkić, glumac Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu i Branimir Vidić-Flika, glumac Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.  Prvi put Festivalsko će vijeće dodijeliti Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca te Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

Image00001

Ove  je godine dodijeljena i trijenala Nagrada za najbolji kazališni plakat. Ocjenjivački sud trijenalne Nagrade za najbolji kazališni plakat: Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković, razmotrio je 29 prijavljenih plakata te jubilarnu, petu Nagradu za najbolji kazališni plakat dodijelio autoru Antoniju Doliću za plakat predstave "Ljudski glas" Zagrebačkoga kazališta mladih. Posebnu pohvalu ocjenjivačkoga suda dobio je  plakat predstave za djecu  Vladimira Andrića  "Pepeljuga" Gradskoga kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci. Plakati su za trajanja Festivala izloženi u predvorju svih kazališnih dvorana u Otoku, Iloku, Vukovaru, Vinkovcima i Županji.

26. festival glumca

Uz Festival glumca upriličen je i bogat popratni program. Uz tradicionalne manifestacije Dan domaćina, Misu za glumce, Glumačko sijelo i Susret akademija, Festival će ugostiti predstavu Zijaha Sokolovića „Lijevo desno glumac“, glumačku večer Enesa Kiševića i predstavljanje knjige Mire Perić. U znak sjećanja na sve lijepe trenutke koje su stanovnici Vukovarsko-srijemske županije i kolege glumci provodili s Ivom Gregurevićem,  u petak 17. svibnja u 13 sati održat će se okupljanje njemu u čast u Donjoj Mahali.

Svečanome otvaranju 26. festivala glumca nazočili su  izaslanica ministrice kulture dr.sc. Iva Hraste-Sočo, izaslanica Vukovarsko-srijemskog župana Marija Budimir, gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić, domaćin Festivala Žarko Potočnjak, predsjednik Festivalskoga odbora Joško Ševo te predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika Perica Martinović.

 

Pročitano 1386 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI