Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

U Lipovcu obilježena 26. obljetnica prve velike razmjene logoraša

Spomenik u Lipovcu Spomenik u Lipovcu Foto: Arhiva

Okupljanjem preživjelih logoraša u Lipovcu je u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježena 27. godišnjica prve velike razmjene ratnih zarobljenika, kada je po načelu „svi za sve“ razmijenjeno 288 logoraša.

Prisjećajući se toga dana, u molitvi za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, rečeno je kako mnogi nažalost nisu bili te sreće, mnogi su u logorima ostali još dugo, a mnogi se nikada nisu niti vratili, dok su oslobođeni imali tu sreću biti razmijenjeni i vratili se u slobodnu i nezavisnu Hrvatsku.

-Onaj trenutak kada smo dotaknuli slobodno hrvatsko tlo je neizbrisiv i uvijek će ostati u našim sjećanjima. Nismo mogli vjerovati da smo nakon svih tortura, ispitivanja, zlostavljanja, ponižavanja, psihičkih mučenja, batinanja i vremena provedenih u samicama došli u slobodnu Republiku Hrvatsku. Nažalost, preko 300 naših prijatelja je mučki ubijeno u srpskim koncentracijskim logorima. Danas smo s njima u mislima, ali i slavimo naš drugi rođendan - rekao je predsjednik županijskog HDLSKL-a Dragutin Guzovski.

U spomen na nestale i ubijene zatočenike srpskih koncentracijskih logora podno spomen obilježja u Spomen parku mladosti položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Obilježavanju 27. godišnjice prve velike razmjene ratnih zarobljenika nazočio je u svojstvu izaslanika Predsjednice RH vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Pročitano 948 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI