Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

46. Petrovačko zvono

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV

Bogatstvo i ljepota rusinskih običaja, kulturne baštine, izričaja, folklora, narodnog stvaralaštva Rusina i sve ostalo čime se Rusini već stoljećima ponosno diče utkano je u tradicijsku, kulturno-zabavnu manifestaciju "Petrovačko zvono" koja se održava od 31.svibnja do 02. lipnja i doživljava svoju 46.-u izvedbu u  prigodi 100. –te obljetnice kulturne djelatnosti u Petrovcima.

U sklopu manifestacije obilježit će se i 110. obljetnica doseljenja Rusina u Rijeku te 15. obljetnica KD „Rušnjak“ Primorsko-goranske županije (PGŽ).  

Rusini će na svečan način obilježili ove važne jubileje za rusinsku zajednicu koja je malobrojna i prema zadnjem popisu stanovništva broji 1936 Rusina.

-Time ćemo još jednom ukazati zajednici u kojoj živimo i radimo, kako Rusini na ovim prostorima žive skoro 200 godina i do sada su sačuvali svoju kulturu, tradiciju, vjeru, jezik i očuvali najveće vrijednosti jednoga naroda a to je identitet i ime. I ne samo to već i kako poštuju i uvažavaju bogatstvo različitosti, svakodnevno žive toleranciju jer jedino tako svijet može biti bolji, a svima budućnost sigurna i sretna, rekla je predsjednica Saveza Rusina RH, Dubravka Rašljanin.

Manifestacija se održava  pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske,  Aleksandra Tolnauera i Općine Bogdanovci .

Pročitano 899 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI