Ispiši ovu stranicu

Lily za prevenciju nasilja nad ženama

Progovori, Reagiraj i Jaka sam, neke su od ključnih poruka s predstavljanja projekta Lily Progovori, Reagiraj i Jaka sam, neke su od ključnih poruka s predstavljanja projekta Lily Foto: Marija Molnar

Ministarstvo unutarnjih poslova & tvrtka „Borovo“ organizirali su u krugu tvornice Borovo svečani program premijernog predstavljanja nacionalnog preventivnog projekta Lily usmjerenog na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama. Projekt je to Ravnateljstva policije i partnera koji je u Vukovaru predstavljen i uz podršku Grada Vukovara te Vukovarsko-srijemske županije, a cilj mu je osnažiti građane da daju svoj glas protiv nasilja nad ženama i aktiviraju se u izgradnji hrvatskoga društva s nultom stopom tolerancije na nasilje. Događaju je nazočio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je istaknuo da njegovo ministarstvo sustavno radi na prevenciji svih oblika nasilja.

-Prošle smo godine imali 10 tisuća prijavljenih prekršaja, a bilježimo porast broja kaznenih prijava za nasilje u obitelji i nad ženama. U prva četiri mjeseca ove godine podignuto je 298 kaznenih prijava, a u isto vrijeme lani taj je broj iznosio 187 prijava – istaknuo je Božinović dodajući kako je policija dobila i dodatne upute da podiže kaznene prijave gdje god ima elemenata prekršajne i kaznene odgovornosti, a kako bi na taj način poslala javnosti i nasilnicima poruku.

 

Odor Bozinovic Penava

 

Uprava tvrtke Borovo koja ujedno slavi i 88.rođendan, organizirala je u sklopu programa i predstavljanje startas tenisica RESPECTUS Lily, tvrtki Borovo i La Donna izrađenih u cilju promicanja javne svijesti o važnosti života bez nasilja, rodne jednakosti i ravnopravnosti.

-Dio prihoda od prodaje ove startasice namijenjen je u humanitarne svrhe. Zapošljavamo 640 ljudi, a 75 posto zaposlenih su žene i ovo je dobra prigoda da to istaknemo – istaknula je Gordana Odor, predsjednica Uprave Borova.

Voditeljica Sigurne kuće za žene u Vukovarsko-srijemskoj županiji Ivana Sučić zahvalila je MUP-u i tvrtki Borovo na sudjelovanju u ovom projektu jer će dio prihoda ići za rad skloništa za žene. - Zahvaljujemo svima koji su kupili ili će kupiti stratasice Lily jer time podupiru rad Sigurne kuće u našoj županiji kao i rad ostala dva skloništa na području Slavonije.

 

Startas

 

Uz brojne predstavnike javnog i političkog života, u Vukovaru je bila i glumica, spisateljica i producentica Jelena Veljača iz inicijative Spasi me, za podršku žrtvama obiteljskog nasilja.

-Zahvaljujem MUP-u na suradnji jer žele pomoći, učiti i sudjelovati. Obiteljsko nasilje nije obiteljska stvar nego državna, od ključne važnosti za zdravlje društva – istaknula je Veljača, ujedno pozivajući građane da na broj njihovog Fonda za hitne slučajeve obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja 0609003 doniraju sredstva.

Potporu projektu iskazao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Treba osvijestiti problem nasilja nad ženama, u tom smislu dajemo potporu i pozdravljamo ideju ovog projekta – rekao je Penava.

U programu su nastupili profesionalni dramski umjetnici s točkom #Respectus-srpiječimo nasilje prema ženama!, održana je tematska pokazna vježba Interventne policije PU vukovarsko-srijemske pod nazivom Reagiraj, glazbenik Marin Ivanović Stoka premijerno je izveo pjesmu Lily, a potom je pokazana i vježba tehnika samoobrane interventne policije i radnica tvrtke Borovo pod nazivom Jaka sam.

 

Samoobrana

 

Tanja Božić, radnica Borova s nekoliko je svojih kolegica danima vježbala s policajcima tehnike samoobrane.

-Preponosna sam djelatnica Borova zbog ovog projekta, bitno je da žene budu osvještene da ne treba šutjeti i trpjeti nasilje. Nakon ovoga sam dobila vjetar u leđa i želim svoja pozitivna iskustva i osnaženost podijeliti sa svima, osobito ženama – rekla je Božić.

 

Pročitano 942 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar