Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Projektom VukovArt grad će dobiti novih 15 slika

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava obišao je  novooslikane murale u sklopu projekta VukovArt 2019.

Ove  se godine VukovArt održao pod nazivom Give me 5  i okupio pet svjetski poznatih slikara koji su muralima ukrasili pet pročelja vukovarskih zgrada.

-Vukovar je po treći puta postao Luka umjetnosti, a ovogodišnjom akcijom dobili smo ukupno 18 umjetničkih dijela na području grada čime je Vukovar postao galerija na otvorenom i to je jedna prednost koju trebamo iskoristiti u turističkom smislu kroz promociju tih likovnih ostvarenja tiskanjem letaka, brošura i softverskih aplikacija koje će turistima pomoći u snalaženju i informiranju o autorima i značenju tih djela. Ono i što je svima nama Vukovarcima možda i značajnije jeste da je kroz tu umjetnost vedar duh došao i ostao u Vukovaru što najbolje vidimo po stanarima zgrada čija su pročelja oslikana, a sve je više stanara i drugih zgrada koji bi željeli slična umjetnička ostvarenja vidjeti na pročeljima svojih zgrada. Sve to zajedno govori nam da je to bio potez u pravom smjeru i daj e projekt Vukovar Luka umjetnosti jedan doista dobro pogođen projekt.- naglasio je gradonačelnik.

mural skitnica

Penava je najavio nastavak projekta i njegovu nadogradnju novim sadržajima, te pojasnio kako se traže načini i mogućnosti čuvanja i konzervacije postojećih murala kako bi u budućnosti zadržali njihov  sadašnji izgled.

Filip Mrvelj, Street Art umjetnik i pokretač cijeloga projekta naglasio je kako su s ovih 18 murala naslikanih tijekom tri godine projekt učinili punoljetnim te dodao kako su umjetnici ove godine došli iz Indonezije, Grčke, Brazila, Francuske, Engleske, Hrvatske, Belgije i Portugala.

-Svake godine VukovArt obogaćuje program popratnim sadržajima. Ove godine, održan je  prvi vukovarski umjetnički polu maraton, panel diskusija s najvećim stručnjacima iz područja kulture i turizma u regiji, izložba djela studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, „Cool tour de Vukovar“ – dječja art biciklijada. Već imamo planove za slijedeće dvije godine i imat ćemo novih 15 slika od kojih će biti 10 murala i pet 3D slikarskih ostvarenja- najavio je Mrvelj.

U Luku umjetnosti 2019. uplovili su francuska umjetnica Zabou s muralom „Home is where Your Heart is“, hrvatski umjetnik Lonac s muralom „Skitnica“, Thiago Mazza (Brazil) s muralom „Iris“, WD (Wild Drawing) iz Indonezije uz mural „Dating“ te Mehsos iz Belgije s muralom „Diamond Bobcat“.

Pročitano 790 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI