NAJNOVIJE
Sindikati zdravstva ne odustaju od sporazuma o povećanju plaća

Uoči sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je da sindikati ne odustaju od povećanja plaća koje je dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora, inače će pokrenuti sindikalne akcije.

(Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 14:19)
Muškarac i dijete ispali iz čamca u Dunav

Pravodobnim postupanjem vukovarsko-srijemske granične policije iz Dunava su  izvučene dvije osobe koje su ispale iz čamca.

(Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 10:32)
Jandroković i Plenković uputili izraze sućuti zbog smrti novinara Denisa Kuljiša

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji Kuljiš u povodu smrti novinara, pisca i publicista Denisa Kuljiša, ističući kako je svojim radom u novinarstvu ostavio trajan i neizbrisiv trag.

(Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 09:05)
Znanstvenice potvrdile istinitost poruke nadbiskupa Hranića

Istraživanje koje su provele znanstvenice Instituta za društvena istraživanja pokazalo je da mladi traže uređenije društvo i potvrđuje riječi đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića koji je tijekom propovjedi u Aljmašu rekao da mladi "odlaze tražeći svjetlo uređenijega društva", piše Večernji list.

(Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 09:02)
Kazne za zatajenje informacija o nestalima do 300.000 kuna

Ovih je dana na snagu stupio novi Zakon o osobama nestalima u Domovinskome ratu budući da do sada Hrvatska nije imala jedinstven zakon koji bi uređivao ovu problematiku.

(Petak, 16 Kolovoz 2019 16:39)
Osniva se Kulturno vijeće Grada Vukovara

Na temelju odluke o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Vukovara u Gradu Vukovaru objavili su javni poziv za predlaganje članova toga tijela, odnosno pozivaju ustanove i udruge s područja Vukovara, a koje u svojem djelovanju imaju programe u područjima iz nadležnosti Kulturnog vijeća Grada Vukovara, da podnesu svoje prijedloge za članove. 

(Petak, 16 Kolovoz 2019 14:51)
U protekla 24 sata 7 prometnih nesreća

Jučer, oko 6,35 sati, 71-godišnjak iz Vinkovaca upravljao je osobnim vozilom krećući se cestom D-46, iz smjera Orolika u smjeru Tovarnika.

(Petak, 16 Kolovoz 2019 12:00)

Dani ukrajinske kulture

Dani ukrajinske kulture Foto: M. Đermadi

U Gradskoj knjižnici Vukovar održana 16. manifestacija Dani ukrajinske kulture.

Bila je to prigoda predstaviti kulturno-umjetničko stvaralaštvo ukrajinske nacionalne manjine na ovim prostorima. Ove godine upriličena je književno-glazbena večer posvećena velikanu ukrajinske kulture Ivanu Franku pod nazivom  «Ivan Franko i Hrvatska»  i izložba fotografija iz njegovoga života, kao i ukrajinska narodna kuhinja.

Ivan Franko živio je u Lavovu, bio je književnik, političar, etnograf i kulturni djelatnik, rekao je Davor Lagudza, učitelj ukrajinskoga jezika i književnosti koji je živio u Lavovu sedam godina i proučavao život i djelo Ivana Franka.

- Franko bio je tijesno povezan sa hrvatskim znanstvenicima a također je boravio u Hrvatskoj, u Lipiku i Lovranu, na liječenju i tu proučavao hrvatski folklor  i narodne pjesme,  kazala je Marija Semenjuk  Simeunović, ispred organizacijskoga odbora manifestacije, naglašavajući Frankovu povezanost sa Hrvatskom.

Ukrajinska nacionalna manjina u Vukovaru je u pripremama za izgradnju kulturnoga doma u čemu im je financijsku potporu  od pola  milijuna kuna  dao gradonačelnik Ivan Penava i Grad Vukovar.

Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo “Ivan Franko” Vukovar broji  oko 130 članova od kojih je 60 aktivnih, dok na ovome području živi oko 500 osoba ukrajinske nacionalne manjine.

Program će se nastaviti i u subotu, 14. lipnja u Hrvatskome domu gdje će se održati Koncert amaterskoga kulturno-umjetničkoga stvaralaštva. Manifestaciju su organizirali Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo “Ivan Franko” Vukovar.

Pročitano 128 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija