NAJNOVIJE
U tijeku je kampanja Time to move

Mirovna grupa mladih Dunav i PRONI Centar za socijalno podučavanje tijekom listopada provode u Vukovaru kampanju Time to move. Cilj je kampanje organiziranje događanja na kojima će mlade upoznati s raznim mogućnosti za odlazak u inozemstvo kao i mogućnostima sudjelovanja u međunarodnim projektima, istraživanju Europe ili stjecanju potrebnog iskustva za budućnost.

(Srijeda, 23 Listopad 2019 13:45)
Vinkovci dobili ova parkirališta

Grad Vinkovci u okviru infrastrukturnih projekata ulažu znatna sredstva u izgradnju novih parkirališta.

(Srijeda, 23 Listopad 2019 12:18)
Predstavljeni film i knjiga Oteto djetinjstvo o ratnoj siročadi

Povodom 15.dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Pastoralnome centru Sv.Bono u Vukovaru predstavljen je dokumentarni film i knjiga Oteto djetinjstvo, autora patera Pavla Crnjca. Riječ je o sudbinama hrvatske djece iz područja Rame 1942 godine koja su u ratnom vihoru ostala siročad. Autor prati sudbinu preživjelih, donosi cjelokupni popis djece i prikaz 20-tak preživjelih iz toga vremena.

(Srijeda, 23 Listopad 2019 10:52)
Podignuta optužnica za ratni zločin počinjen u Vukovaru nad hrvatskim braniteljem

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 51-godišnjeg srbijanskog državljanina, nedostupnoga hrvatskim tijelima kaznenoga progona, tereteći ga za ratni zločin u Vukovaru nakon okupacije grada.

(Utorak, 22 Listopad 2019 17:59)
Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen

Europska komisija dala je u utorak zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u šengenski prostor bez unutarnjih graničnih kontrola što je hrvatski premijer nazvao još jednim velikim uspjehom Hrvatske, a pohvale su izrekli i visoki dužnosnici u Bruxellesu, javlja HINA.

(Utorak, 22 Listopad 2019 17:44)
Energetski obnovljena zgrada dječjeg vrtića u Borovo Naselju

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima obišao je energetski obnovljenu zgradu dječjeg vrtića u Borovo Naselju. Tijekom obnove izvedeni su fasaderski, limarski, izolaterski, stolarski, bravarski te elektrotehnički radovi, a cijeli je proces proveden u dvije faze.

(Utorak, 22 Listopad 2019 15:11)
Policija i dalje traga za razbojnicima koji su ranili i opljačkali zaštitare

Osječko-baranjska policija i dalje intenzivno traga za nepoznatim razbojnicima koji su u ponedjeljak pucali na dvojicu zaštitara, prenosi HINA.

(Utorak, 22 Listopad 2019 14:26)

Dani ukrajinske kulture

Dani ukrajinske kulture Foto: M. Đermadi

U Gradskoj knjižnici Vukovar održana 16. manifestacija Dani ukrajinske kulture.

Bila je to prigoda predstaviti kulturno-umjetničko stvaralaštvo ukrajinske nacionalne manjine na ovim prostorima. Ove godine upriličena je književno-glazbena večer posvećena velikanu ukrajinske kulture Ivanu Franku pod nazivom  «Ivan Franko i Hrvatska»  i izložba fotografija iz njegovoga života, kao i ukrajinska narodna kuhinja.

Ivan Franko živio je u Lavovu, bio je književnik, političar, etnograf i kulturni djelatnik, rekao je Davor Lagudza, učitelj ukrajinskoga jezika i književnosti koji je živio u Lavovu sedam godina i proučavao život i djelo Ivana Franka.

- Franko bio je tijesno povezan sa hrvatskim znanstvenicima a također je boravio u Hrvatskoj, u Lipiku i Lovranu, na liječenju i tu proučavao hrvatski folklor  i narodne pjesme,  kazala je Marija Semenjuk  Simeunović, ispred organizacijskoga odbora manifestacije, naglašavajući Frankovu povezanost sa Hrvatskom.

Ukrajinska nacionalna manjina u Vukovaru je u pripremama za izgradnju kulturnoga doma u čemu im je financijsku potporu  od pola  milijuna kuna  dao gradonačelnik Ivan Penava i Grad Vukovar.

Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo “Ivan Franko” Vukovar broji  oko 130 članova od kojih je 60 aktivnih, dok na ovome području živi oko 500 osoba ukrajinske nacionalne manjine.

Program će se nastaviti i u subotu, 14. lipnja u Hrvatskome domu gdje će se održati Koncert amaterskoga kulturno-umjetničkoga stvaralaštva. Manifestaciju su organizirali Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo “Ivan Franko” Vukovar.

Pročitano 164 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija