Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Dani ukrajinske kulture

Dani ukrajinske kulture Foto: M. Đermadi

U Gradskoj knjižnici Vukovar održana 16. manifestacija Dani ukrajinske kulture.

Bila je to prigoda predstaviti kulturno-umjetničko stvaralaštvo ukrajinske nacionalne manjine na ovim prostorima. Ove godine upriličena je književno-glazbena večer posvećena velikanu ukrajinske kulture Ivanu Franku pod nazivom  «Ivan Franko i Hrvatska»  i izložba fotografija iz njegovoga života, kao i ukrajinska narodna kuhinja.

Ivan Franko živio je u Lavovu, bio je književnik, političar, etnograf i kulturni djelatnik, rekao je Davor Lagudza, učitelj ukrajinskoga jezika i književnosti koji je živio u Lavovu sedam godina i proučavao život i djelo Ivana Franka.

- Franko bio je tijesno povezan sa hrvatskim znanstvenicima a također je boravio u Hrvatskoj, u Lipiku i Lovranu, na liječenju i tu proučavao hrvatski folklor  i narodne pjesme,  kazala je Marija Semenjuk  Simeunović, ispred organizacijskoga odbora manifestacije, naglašavajući Frankovu povezanost sa Hrvatskom.

Ukrajinska nacionalna manjina u Vukovaru je u pripremama za izgradnju kulturnoga doma u čemu im je financijsku potporu  od pola  milijuna kuna  dao gradonačelnik Ivan Penava i Grad Vukovar.

Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo “Ivan Franko” Vukovar broji  oko 130 članova od kojih je 60 aktivnih, dok na ovome području živi oko 500 osoba ukrajinske nacionalne manjine.

Program će se nastaviti i u subotu, 14. lipnja u Hrvatskome domu gdje će se održati Koncert amaterskoga kulturno-umjetničkoga stvaralaštva. Manifestaciju su organizirali Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo “Ivan Franko” Vukovar.

Pročitano 821 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI