Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 28. obljetnica utemeljenja 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade

Obilježena 28. obljetnica utemeljenja 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade Foto: M.Đermadi

Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata položeni su vijenci i upaljene svijeće  poginulim braniteljima, pripadnicima 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade koja je na današnji dan obilježila 28. obljetnicu osnutka. Vijence su položila izaslanstva državnoga vrha, Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja, Unutarnjih poslova Hrvatskoga časničkoga zbora, Hrvatskoga generalskoga zbora Udruge 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

Molitvu  je na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata predvodio gvardijan vukovarski Ivica Jagodić.

Predsjednik Udruge  4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade Pero Perić, koji je tijekom obrane Vukovara 1991. obnašao dužnost zamjenika zapovjednika obrane grada  od 15. 8. do 2. 9. i zamjenik zapovjednika 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade  podsjetio je na  taj dan i osnivanje postrojbe.

-Naša je postrojba na današnji dan prije 28. godina brojala 165 branitelja, no kroz ovu je postrojbu prošlo oko 1.000 ljudi, a ostali su samo oni najuporniji, naglasio je Perić. On je pojasnio kako je do kraja borbenih djelovanja postrojba brojila 306 branitelja i bila je najelitnija postrojba koja je preuzimala na sebe sve najzahtjevnije ratne zadatke- rekao je Perić. Podsjetio je kako je  gardijske postrojbe utemeljio  prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i one su nosile glavi teret obrane Republike Hrvatske.- naglasio je Perić.

Potvrdio je to i Ivan Anđelić Doktor pukovnik hrvatske vojske i zamjenik zapovjednika 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade.

- Ova je postrojba tijekom obrane Vukovara izgubila 87 pripadnika  i upravo zahvaljujući pripadnicima ove postrojbe, neprijateljske srpske paravojne postrojbe i tadašnja JNA  u Vukovaru su pretrpjeli najteže gubitke.-rekao je Anđelić.

Osnutka ove gardijske brigade prisjetila se Štefanija Pištelek, majka poginuloga pripadnika ove gardijske brigade koja i danas sa suzama i tugom oplakuje svoga sina.  Pripadnica 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade Vasilija Taker iz Borova naselja, priključila se obrani grada kao  31. godišnja majka dvoje malodobne djece. Ova braniteljica, koja je tijekom obrane Vukovara višestruko ranjena, pomalo je razočarana stanjem u Vukovaru  i Hrvatskoj jer su se, kaže ona, borili i očekivali bolju Hrvatsku u kojoj mladi neće odlaziti trbuhom za kruhom.  

U okviru programa obilježavanja u Policijskoj postaji Vukovar održan je prigodan program te položeni vijenci  i upaljene svijeće za zapovjednika obrane Sajmišta Ivana Poljaka Sokola koji je poginuo upravo na tome mjestu.

U ime grada Vukovara nazočne je u  PP Vukovar pozdravio zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček, a u ime županije, župan Božo Galić.

Pročitano 1560 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI