Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Aktualni sat gradonačelnika o gradskoj problematici

Na aktualnome sata gradonačelnika protekle sjednice Gradskoga vijeća gradonačelniku Ivanu Penavi upućeno je 18 pitanja vijećnika o aktualnoj problematici u gradu. Zamjenika predsjednika Gradskoga vijeća  Roberta Rapana (HKS) zanimao je tijek projekta uređenja parka u Vatikanskoj ulici. Odgovor je dobio od zamjenika gradonačelnika Marijana Pavličeka koji je rekao kako se na lokaciji gdje je postavljen suhozid planira postavljanje dječjeg igrališta, obzirom je prošle godine INA – d.d. raspisala natječaj kojim osiguravaju sredstva za dječja igrališta u vrijednosti 200.000 kuna, a predložena lokacija kojom se Grad Vukovar prijavio je odabrana za ovaj projekt. U pregovorima je i resorni odjel s turskom agencijom „TIKA“ koja je predstavnik svih turskih proizvoda urbane opreme i rasvjetnih tijela koja želi donirati 90.000 eura vrijednosti takvih proizvoda te očekujemo što skoriju realizaciju i postavljanje dječjeg igrališta.

USKOK potvrdio kako nije bilo nepravilnosti oko izgradnje tržnice

David Vlajčić (HDZ) osvrnuo se na činjenicu kako je USKOK odbacio kaznenu prijavu o navodnim nepravilnostima prilikom javnog natječaja i u postupku izgradnje Gradske tržnice Vukovar od strane političke stranke Živi zid, organizacije Vukovarsko - srijemske županije. USKOK je utvrdio da ne postoje nepravilnosti te se radi o neistinitim navodima. Gradonačelnik Penava rekao je kako je mišljenje mjerodavnih institucija najvažnije, a svi sami biramo ono čime se predstavljajmo pred javnošću. Ustvrdio je kako u proteklom vremenu ovo nije jedini pokušaj odabira načina privlačenja pozornosti senzacijom i žutilom, a česti su slučajevi i zastrašivanja građana neistinitim i neutemeljenim navodima te smatra da iza svega toga stoji velika neodgovornost prema građanima grada Vukovara.

Igor Naletilić (HDZ) upitao je gradonačelnika o organizaciji  ljetovanja ove godine na Vukovarskoj adi. Penava istaknuo je kako je raspisan poziv za organizaciju ove manifestacije, a kao i svake godine na isti se javila ŠRU „Dunav“

- To nam je prioritet, a trenutno nas  muči visok vodostaj Dunava pa će se s radovima moći krenuti čim vodostaj to dopusti. Nadalje, Udruga se suočila s intervencijama od strane inspektora zaštite okoliša. Građanima zasigurno garantiramo prijevoz i dostupnost Vukovarske ade, dok obim djelatnosti i u kojoj mjeri će one biti dostupne na otoku, ovisi o dogovoru s mjerodavnim institucijama- rekao je Penava.

Komarci- elementarna nepogoda

Radivoja Đurića (HDZ) zanimalo je kakvi su budući planovi za suzbijanje komaraca na području grada Vukovara. Gradonačelnik je istaknuo kako je prestankom oborina i naglim zatopljenjem došlo je do invazije  komaraca.  S normalnim programom zaprašivanja komaraca ih je teško suzbiti u mjeri u kojoj bi htjeli, ukoliko okolnosti ne idu u korist. Naglasio je kako su provedena 2 tretmana sa zemlje, a avioni iznad grada ne smiju zaprašivati te dodao kako Grad Vukovar čini sve što je u njegovoj moći u rješavanju ovog problema.

Goran Bošnjak (SDP) postavio je pitanje o obnovi objekta Crvenog magazina.  Dobio je odgovor kako postoje razni upiti od strane privatnih investitora o namjeni tog objekta te da će rasterećenjem gradske uprave trenutnim projektima koji su u tijeku, Grad svakako  napore usmjeriti na namjenu i obnovu navedenog objekta, a imajući u vidu njegovu održivost i atraktivnost.

Vesna Vujić (SDSS) je predložila da se sredstva koja su u Proračunu Grada Vukovara do sada bila namijenjena za financiranje udžbenika učenicima osnovnih škola utroše na financiranje dodatnog materijala, s obzirom da će od ove godine Vlada RH preuzeti financiranje udžbenika u cijeloj Hrvatskoj. Gradonačelnik Penava se zahvalio na ovoj inicijativi koja je zaista vrijedna te pojasnio kako  ju nije moguće provesti obzirom da je temeljem kolektivnog ugovora došlo do povećanja plaća djelatnika dječjih vrtića te su novci koji su do sada bili namijenjeni financiranju udžbenika alocirani u ovu svrhu.

Vijećnica Vujić također je upitala iskorištava li Grad Vukovar pozitivne mjere koje nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a u svrhu zapošljavanja mladih osoba kojima je potrebno radno iskustvo. Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić rekla je kako je Grad Vukovar do sada koristio mjeru Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, upućuje poduzetnike ka HZZ-u kako bi ostvarili poticajne mjere za samozapošljavanje, u suradnji sa Zavodom provodi se projekt „Zaželi“ te je uposleno 50 osoba u javnim radovima. Osim projekata na kojima Grad sa HZZ-om surađuje, Mujkić je rekla kako će, ukoliko je to moguće, Grad Vukovar razmotriti i prijedlog pripravništva i mjere 30+ kako bi što više ljudi steklo potrebno radno iskustvo koje je traženo za daljnja zaposlenja.

Ljeto na vukovarskoj Adi ove godine drugačije?

Predrag Mišić (HKS) uputio je zamolbu gradonačelniku i gradskoj upravi da se ulože napori kako bi se uspješno nastavila tradicija održavanja ljeta na Vukovarskoj adi, zajedno sa svim popratnim sadržajima u cijelosti. Gradonačelnik Penava istaknuo je kako je velika šteta što je ovakav jedan projekt, koji je značajno učinio na dobrobiti i promociji našega grada, doveden u opasnost, ali će Grad Vukovar dati sve od sebe da ovu sezonu realizira u onoj mjeri i obliku u kojemu to bude moguće na korist građana grada Vukovara.

Borislava Nikolića (DSS) zanimalo je što će biti s energetskom obnovom obiteljskih kuća koja je najavljena. Zamjenica Mujkić odgovorila je kako iz neformalnih izvora zna kako energetska obnova neće biti provođena preko EU projekata jer bi to zahtijevalo pojedinačno apliciranje fizičkih osoba na natječaj preko EU fondova, što nije jednostavno za odraditi, stoga je moguće da će navedeni projekt biti financiran nacionalnim sredstvima, a pretpostavke su da će to biti u ožujku sljedeće godine.

Mirjana Semenić – Rutko (BM365) uputila je pitanje o planovima s Hostelom Zagreb koji je u neposrednoj blizini Javne ustanove Sportski objekti Vukovar te može li se privesti toj namjeni. Gradonačelnik Penava  je odgovorio kako je objekt trenutno u vlasništvu JU Memorijalni centar Domovinskog rata. U dogovoru s njima i resornim ministarstvima smo došli do dogovora da objekt prijeđe u vlasništvo RH, a Grad Vukovar će ga potraživati kao takvog.

Jasmina Jukić (HKS) pitala je hoće li Grada Vukovar morati platiti penale za Interkulturnu školu, obzirom da ima informaciju da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Kraljevini Norveškoj platilo penale te može li se objekt koji je u su svrhu sagrađen prenamijeniti. Odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević rekao je kako Grad Vukovar nije dužan platiti penale te da je povrat novca prema Kraljevini Norveškoj izvršilo resorno ministarstvo. Obzirom da Interkulturna škola nije zaživjela, moguća je prenamjena u području predškolskog odgoja.

Nesavjesnim građanima kazne za odlaganje  neprimjerenoga otpada

Ivanu Radoš (HDZ) zanimala je problematika zelenih otoka na području grada Vukovara i konkretno lokacije koja se odnosi na spoj ceste ulica Duge i Bogdanovačke gdje građani otpade odlažu na neprimjeren način. Gradonačelnik Penava istaknuo je nezadovoljstvo navedenom situacijom. Direktor gradske tvrtke „Komunalac d.o.o.“ Igor Štrangarević istaknuo je kako su svjesni situacije na zelenim otocima koju prouzrokuju nesavjesni građani. Postojali su pokušaji edukacija stanovništva,  a nadalje, u dogovoru s resornim odjelom gradske uprave odlučeno je provođenje represivnih mjera pa je u planu provođenje akcija nadziranja lokacija zelenih otoka i nažalost, kažnjavanja nesavjesnih građana. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Dražen Čulig, rekao je kako je to učestali problem. Prvi korak sprječavanju ovog problema su bili upozoravajući znakovi, a sada je pokrenut  postupak nabave video nadzora za trenutno nadziranje 10 najfrekventnijih javnih površina.

Damir Maduna ( Živi zid) je  predložio je gradonačelniku da se tijela gradske uprave bolje upoznaju sa zakonima navevši među ostalim primjer Živoga Zida organizirao  provođenje referendumske inicijative za prikupljanje potpisa  i kada je poslan gradski redar da ju ukloni   iako zakon o referendumu kaže da za te stvari  nisu potrebni nikakve dozvole nego treba prijaviti policiji pet dana ranije. Naveo je i  Vodovod grada Vukovara gdje je kaže Maduna upitno je li došlo do kršenja Zakona o javnoj nabavi pa su sada nastali problemi.

-Što se tiče Vodovoda podsjetio bih na objavu Živog zida od 4. 5. 20¸17. godine nakon što je direktorica Vodovoda smijenjena zbog silnih propusta u radu gdje je Živi zid u medijima izrazio zgražanje zbog „ekonomski neopravdane, logički besmislene društveno neprihvatljive smjene direktorice Zebec“. Grad je trpio štetu, a pojedinci ustajali u obranu nekoga, da bismo danas dvije godine kasnije doživjeli jedan totalni obrat i sazivanje tematske sjednice kako bi raščistili te stvari. Naravno da to trebao raščistiti ali gdje su danas ti igrači koji su napadali kad je trebalo donositi odluke. Uvijek su nekako bili kao suncokret. Po meni ne možeš biti korektan, pošten i štititi interese grada, a onda se pitati zašto su se dogodile štete a sam si na neki način pridonio tome.- rekao je Penava te zahvalio na dobronamjernome upozorenju. Pročelnik Upravnoga odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig rekao je kako nije bila sporna referendumska inicijativa nego grad Vukovar mora imati informaciju što se događa na javnim površinama  jer je riječ o javnom događaju i za to je potrebna suglasnost grada.

Sklonište na Olajnici bit će uklonjeno

Vijećnik Aleksadar Pribičević (SDSS) upitao je za sudbinu skloništa na Olajnici koji je postao leglo lisica. Dobio je odgovor od pročelnice Ureda gradonačelnika Sanje Tokić da je prvobitna zamisao bila obnoviti objekt, međutim velika su na  njemu oštećenja pa će zbog sigurnosti građana taj objekt biti srušen.

Vijećnika Darka Buljana (SDP) zanimalo je zašto Grad Vukovar dugovanja za komunalnu naknadu građanima utjeruje  preko ovlaštene Agencije koja za to ubire proviziju pa čak i ona dugovanja koja su ušla u zastaru.

-Kada je riječ o dužnicima Grada Vukovara, ako su naši građani ja kao gradonačelnik sam dužan naplatiti svima, svaki dug makar on bio i star  i makar nam ne išao u prilog ni zakon ni situacija na terenu. Na nama je d napravimo što možemo sukladno zakonu.-  rekao je gradonačelnik.

Vlasta Šibalić pročelnica Upravnoga odjela za financije i nabavku pojasnila je kako ima više od 1.500 dužnika s više od 500 kuna dugovanja koji ukupno gradu duguju više od 5 milijuna kuna.

Vijećnica Renata Kovačić (HDZ) pitala je za sudbinu crvenih „Batinih“ zgrada u Borovu naselju od kojih je većina obnovljena ali jedan dio  još je u  ruševnome stanju  i postao je odlagalište smeća.

Penava je odgovorio kako se Grad maksimalno uključio u problematiku raščišćavanja ruševina koje je obavljala hrvatska vojska. Još su 22 objekta u Borovu naselju koja su tzv. Bata vile i  zaštićeno su kulturno dobro, od kojih će se u ovoj godini obnoviti njih šest.

Biljana Gaća (SDP) upitala je gradonačelnika zašto nije govorio o problemima u Vodovodu jer je činjenica da će sada Grad morati platiti oko 7,5 milijun kuna penala zbog propusta u provedenoj Javnoj nabavi?

-Ovdje je riječ o situaciji koju nema samo grad Vukovar nego i drugi gradovi i vodovodi jer je riječ o nezrelosti nacionalnoga i lokalnoga sustava kod ovakvih pionirskih projekata financiranih na ovakav način jer i danas imamo jako duge repove i još uvijek ne znamo kako će se sve oko ovoga projekta završiti. I dalje smo na ledu i ne znamo hoćemo li imati penale i kakvi će oni biti. -rekao je gradonačelnik.

Gradit će se novo parkiralište uz prugu

Kristina Ozdanovac (HDZ) upitala je za povećanje parkirališnih  mjesta kod Sportskih objekata u Borovu naselju.

Dobila je odgovor od Dražena Čuliga da će se novo parkiralište graditi iza sportskih objekata, uz prugu.

Filip Sušac (HKS) pohvalio je novi projekt Tehnostana o obnovljivim izvorima energije Solarni park i zanimalo ga je kada građani mogu očekivati manje račune za grijanje?

Direktor Tehnostana Kristijan Lovrenšćak rekao je kako je to prva faza projekta u kojem će se ugraditi 160 solarnih ploča a u okviru njega je i montaža elektrane od 75 kilovata gdje će se pokriti više od 85 posto električne energije za potrebe te toplane.  Naglasio je kako neće doći do korekcije cijena jer je poskupio plin od 1. travnja za sedam posto kao i električna energija. Najavio je kako će u slijedećem razdoblju  i dalje raditi na implementaciji novih izvora energije.

Srđan Kolar (SDSS) pitao je gradonačelnika zašto građani koji su se isključili iz sustava grijanja Tehnostana i dalje moraju plaćati fiksni dio?

Penava je odgovorio kako mu je to logično jer je to netko platio, a platio je susjed s lijeva ili desna, najviše onaj ispod takvoga stana, ali i onaj iznad.

- To vaše pitanje je za mene populizam, braniti poziciju ljudi koji ne plaćaju u odnosu na one koji plaćaju. – rekao je Penava.

Direktor Tehnostana Kristijan Lovrenšćak odgovorio je Kolaru da sva svakim od dužnika a posebno  s onima koji su u teškoj materijalnoj situaciji mogu sklopiti sporazum za plaćanje na duže vremensko razdoblje.

Pročitano 1300 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI