Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Prvi festival Traminca u Iloku

Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija Foto: HRV

Proteklog je vikenda u Iloku održan Prvi festival Traminca koji je ujedno i prvi takve vrste održan u Hrvatskoj.

Na različitim radionicama, kao i na gala večeri, ljubiteljima te sorte posluženo je čak 70 različitih vrhunskih svjetskih traminaca,među njima i vina od 100 bodova u Parkerovu vodiču i dobitnicima najviših Decanterovih nagrada.Osim domaćih, svoja je vina predstavio alzaški vinar Michel Ginglinger.

Na Festivalu traminca jedna od najvećih zvijezda bio je Ivan Barbić, jedini Master of wine s hrvatskom putovnicom koji se našao u probranom društvu od samo 350 vinskih uglednika iz 25 zemalja u svijetu koji se mogu time pohvaliti.  Na svom dvosatnom masterclassu  je usporedio selekciju najboljih hrvatskih traminaca s nekim od najboljih svjetskih vina od te sorte.

Održana je i gala večera na kojoj je poznati hrvatski chef Tom Gretić napravio potpunu rekonstrukciju slavonske kuhinje kombinirajući, primjerice, smuđ i kulen, marelicu i gorgonzolu, breskvu i guščju jetru, što je iznenadilo i oduševilo goste. U dva festivalska dana u Iloku se kušalo više od 150 različitih traminaca, izlagalo je 70-ak vinarija, među kojima su i vinarije svjetskog glasa, poput vinarije Domaine Weinbachih iz francuske pokrajine Alsace, čime su se  povezale dvije regije koje su i ponajbolji reprezenti kvalitete traminca u svijetu, Alsace i Ilok.

Pročitano 896 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI