Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Predstavljena knjiga Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj

Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj naziv je knjige koju je  u Gradskome muzeju Vukovar predstavio arhitekt Zlatko Karač.  Riječ je o knjizi u kojoj značajno mjesto ima i islamska arhitektura u Vukovaru nastala kroz razdoblje  osmanske povijesti  koje je trajalo od 1526. do 1687. godine i ostavilo traga u arhitekturi i umjetnosti, pa je to jedan od razloga zbog kojih je ova knjiga predstavljena u Vukovaru kazao je autor knjige Zlatko Karač.

-Bilo je nemoguće interpretirati samo  Vukovar u tih stoljeće i pol, a ne znati što se događa u osmanskome Osijeku, Đakovu, Iloku i drugim obližnjim gradovima. To me je potaknulo na jedno šire istraživanje koje je trebalo objasniti procese osmanske urbanizacije  i načine  izgradnje gradova koje su na našim područjima zatekli i osvojili, iz čega sam ja kasnije gradio priču o turskome Vukovaru- rekao je Karač.  

Karač  je govorio i o suvremenoj islamskoj umjetnosti koja se razlikuje od one povijesne. On je pojasnio kako danas u Hrvatskoj postoji vrlo vrijedna suvremena islamska baština 20. i 21. stoljeća. Upravo stoga je Karač jedan dio knjige posvetio i suvremenoj osmanskoj arhitekturi koja i danas nastaje i ima zanimljive rezultate.

-Ti rezultati imaju europsku relevantnost  jer je Hrvatska, za razliku od mnogih europskih zemalja primjer tolerantnoga prostora u kojem nove džamije, autorski vrlo vrijedne, nastaju bez većih problema.-rekao je autor knjige.

Pročitano 909 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI