Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Danas presuda za ratni zločin počinjen u Lovasu 1991.

Viši sud u Beogradu Viši sud u Beogradu Foto: Arhiva

Pred posebnim Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas poslijepodne  biti će izrečene presude za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu 1991. u sudskom procesu koji traje već 12 godina.

Suđenje je započeto 2008., a za četiri godine ispitana su 193 svjedoka.  Presudom od 26. lipnja 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora, koje su pojedinačno bile od četiri do 20 godina.

Tu je presudu dvije godine kasnije ukinuo prizivni sud u Beogradu uz obrazloženje da je „nerazumljiva i proturječna“, te da je donesena „uz bitne povrede članaka kaznenog postupka“. Predmet je potom vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

Prva optužnica za ubojstva, zlostavljanja i mučenja 69 hrvatskih civila, obuhvaćala je 14 optuženih, a nakon ukidanja presude iz 2012., kojom su svi optuženi proglašeni krivim promijenjena je optužnica i smanjen broj ubijenih na 29. Tijekom procesa umrlo je pet optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog bolesti, tako da se broj optuženih smanjio na osam.

Pročitano 881 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI