NAJNOVIJE
U Sabor ulaze četvorica Vukovaraca

Nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, neslužbeni podatci Državnoga izbornoga povjerenstva pokazuju da je na parlamentarnim izborima održanima jučer 17. travnja najviše mandata osvojila Hrvatska demokratska zajednica – 61, SDP 42 , Domovinski pokret 14, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. U petoj izbornoj jedinici pobijedio je HDZ s 42,77 posto. Slijedi SDP 19,58. Treći je Domovinski pokret 17,38, a prošla je i koalicija Most – Hrvatski suverenisti s 8,48 posto. Mjesto u Saboru su u našoj izbornoj jedinici osigurali vukovarsko-srijemski političari Ivan Bosančić, Nikola Mažar i Josip Šarić iz HDZ-a, Ivan Penava i Josip Dabro iz DP-a, Predrag Matić i Mario Milinković iz SDP-a te Marijan Pavliček iz koalicije Most – Hrvatski suverenisti. I u Vukovaru je najviše glasova dobio HDZ – 35,17 posto. Drugi je Domovinski pokret s 29,51 posto, treći SDP 14,95 posto, a koalicija Most – Hrvatski suverenisti ima 11,83 posto glasova birača. Ivukovarci koji ulaze u z pete izborne jedinice u Sabor ulaze Vukovarci Nikola Mažar iz HDZ-a, Ivan Penava iz DP-a, Predrag Matić iz SDP-a i i Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

(Četvrtak, 18 Travanj 2024 14:40)
Volonteri uređivali vanjsko košarkaško igralište

PRONI Centar za socijalno podučavanje u suradnji i partnerstvu sa Srednjom strukovnom Školom Marko Babić, odnosno njihovim Školskim volonterskim klubom, čiji je daljnji razvoj potaknut kroz provedbu dvogodišnjeg programa Volonterski Centar Vukovar, kojeg financijski podupire Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, organizirao je volontersku akciju pod nazivom "Uređenje vanjskog košarkaškog terena“ u dvorištu Srednje strukovne škole Marko Babić.

Budući da škola trenutno nema dvoranu, planirano je renoviranje košarkaškog terena, a s ciljem osiguravanja kvalitetne provedbe nastave iz tjelesne kulture. U samom uređenju, koje je obuhvatilo ocrtavanje, farbanje konstrukcije te postavljanje novog koša, sudjelovali su učenici/volonteri školskog volonterskog kluba te drugi zainteresirani građani.

Osim toga, cilj ove akcije je i potaknuti daljnji razvoj školskog volontiranja među učenicima i članovima zajednice.

Inače, ova volonterska akcija samo je jedna u nizu akcija koje će se tijekom travnja održati u Vukovaru, Bršadinu te Starim Mikanovcima, a provedbom istih, PRONI Centar se uključio i u nacionalnu manifestaciju Činjenja dobrih djela, koja se tijekom travnja obilježava diljem Hrvatske.

 

(Četvrtak, 18 Travanj 2024 12:52)
Najavljena izgradnja nove zgrade škole IG Kovačića u Vinkovcima

U Radićevom bloku u Vinkovcima gradit će se nova zgrada OŠ "Ivan Goran" Kovačić s dvoranom, od ukupno 5600 četvornih metara, s 21 učionicom i popratnim sadržajima, priopćeno je iz vinkovačke gradske uprave.

(Četvrtak, 18 Travanj 2024 12:45)
Vukovarske gimnastičarke izvrsne u Splitu

U Splitu je 14. travnja održan 6. Memorijalni međunarodni turnir Marije Vujnović u sportskoj gimnastici. Nastupilo je preko 200 natjecatelja u izuzetno jakoj konkurenciji. Gimnastički klub Vukovar predstavljale su najstarije i najiskusnije natjecateljice pod vodstvom trenerice Bosiljke Stojšić, a u svojstvu sutkinje je bila Martina Stojšić.

U juniorskoj konkurenciji natjecala se Vita Panza u pojedinačnoj konkurenciji. U višeboju je Vita osvojila 8. mjesto, a u disciplini preskok osvojila je 3. mjesto i okitila se brončanom medaljom.

Mlađe seniorke su u ekipnoj konkurenciji osvojile 1. mjesto.

U pojedinačnoj konkurenciji u višeboju dvije medalje: 2. Monika Zovko i 3. Miljana Poznanović, a ostale članice su se plasirale ovako: Valentina Mrkonja 5. mjesto, Ela Vojtkiv 6. mjesto i Nika Budim 8. mjesto.

I u pojedinačnoj konkurenciji po spravama vukovarske gimnastičarke osvojile su mnogo medalja: Monika Zovko na preskoku 1. mjesto, na ručama 2. mjesto i na tlu 2. mjesto- ukupno 1 zlato i 3 srebra

Miljana Poznanović na gredi 3. mjesto i na tlu 1. mjesto- ukupno 1 zlato i 2 bronce

Mrkonja Valentina na gredi 2. mjesto- ukupno 1 sebro

Ela Vojtkiv na preskoku 2. mjesto- ukupno 1 srebro.

Ela Vojtkiv na preskoku 2. mjesto- ukupno 1 srebro.469bef96 363d 4ebd a66f 35b583dee091

Bilo je to predivno iskustvo, a gimnastičarke iz Vukovara su u najboljem svjetlu predstavile svoj klub i grad Vukovar. Nakon ovog natjecanja GK Vukovar bogatiji je za 1 zlato u ekipnoj konkurenciji i 2 zlata, 5 srebra i 3 bronce u pojedinačnoj konkurenciji

Natjecateljska sezona se zahuktava u svim programima natjecanja su u jeku.

Vukovarske gimnastičarke pred sobom u ovom mjesecu imaju još nastupa.

Osnovni program prvo kolo ima 20.04. u Osijeku, a Obavezni program 2. kolo 27.04. u Belom Manastiru.

(Četvrtak, 18 Travanj 2024 11:44)
HDZ pobjednik izbora u Hrvatskoj, petoj izbornoj jedinici i Vukovaru

Nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, neslužbeni podatci Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pokazuju da je na parlamentarnim izborima održanima jučer 17.travnja najviše mandata osvojila je Hrvatska demokratska zajednica – 61, SDP 42 , Domovinski pokret 14, Most 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

U petoj izbornoj jedinici pobijedio je HDZ s 42,77 posto. Slijedi SDP 19,58. Treći je Domovinski pokret sa 17,38, a prošla je i koalicija Most – Hrvatski suverenisti s 8,48 posto. Tako su u našoj izbornoj jedinici mjesta u Saboru osigurali vukovarsko-srijemski političari Ivan Bosančić, Nikola Mažar i Josip Šarić iz HDZ-a, Ivan Penava i Josip Dabro iz DP-a, Predrag Matić i Mario Milinković iz SDP-a te Marijan Pavliček iz koalicije Most – Hrvatski suverenisti.

I u Vukovaru je najviše glasova dobio HDZ – 35,17 posto. Drugi je Domovinski pokret s 29,51 posto, treći SDP 14,95 posto, a koalicija Most – Hrvatski suverenisti ima 11,83 posto glasova birača.

Prema podatcima DIP-a, jučer do 16,30 sati na birališta je izašlo 50.60 posto birača, što je 16 postotnih poena više u odnosu na izbore koji su održani prije četiri godine, odnosno izašlo je gotovo pola milijuna birača više nego 2020.godine. Najveća je izlaznost bila u prvoj izbornoj jedinici - 58,43 posto, a najmanja u našoj, petoj – 44,89 posto.

(Četvrtak, 18 Travanj 2024 09:06)
U Vukovaru do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta, HDZ osvaja 38,71% glasova, DP 28,78%

U Vukovaru je do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta od ukupno 32 (15,63%), a glasovalo je 46,33% birača:

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:20)
Obrađeno 38 posto glasova - HDZ-u 65, koaliciji Rijeke pravde 42, a DP-u 13 mandata

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo na temelju prebrojanih 38,81 posto glasova, HDZ i partneri osvojili su 65 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođene SDP-om 42, a slijede Domovinski pokret s osvojenih 13 mandata, Most 9, Možemo 6, IDS 4 te NPS i Fokus po dva mandata.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:03)

Za ratne zločine u Lovasu osmorka osuđena na 47 godina zatvora

Križ u minskome polju u Lovasu Križ u minskome polju u Lovasu Foto: Arhiv HRV-a

Viši sud u Beogradu nepravomoćno je danas osudio osmoricu okrivljenih za ratne zločine protiv hrvatskih civila 1991. godine u Lovasu na ukupno 47 godina zatvora, izričući im pojedinačno kazne od četiri do osam godina, javlja HINA..

Tročlano sudačko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda, kojim je predsjedala sutkinja Zorica Trajković, nepravomoćnu presudu je izreklo jednoglasno, uz mogućnost žalbe Apelacijskom sudu u roku od 15 dana. Po izricanju presude, Sud je, na zahtjev odvjetnika osuđenih, odlučio produljiti zakonski rok na žalbu s 15 na 30 dana.

Za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu, koje su u listopadu i studenom 1991. počinili pripadnici srpskih snaga, lokalnih milicija i paravojnih postrojbi, Milanu Devčiću izrečena je kazna od osam godina zatvora, Saši Stojanoviću sedam, Željku Krnjajiću, Jovanu Dimitrijeviću i Zoranu Kosijeru po šest, Darku Periću i Radovanu Vlajkoviću po pet, te Radisavu Josipoviću četiri godine zatvora.

U svojoj završnoj riječi 28. siječnja ove godine, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević naveo je da su sve točke optužnice dokazane i predložio da se okrivljeni proglase krivima i osude na zatvorske kazne. Tužiteljstvo je tada zatražilo da se optuženi Milan Devčić i Željko Krnjajić osude na po 10 godina zatvora, a Darko Perić na pet godina. Sva trojica optuženika su bili mještani Lovasa, dok je za pripadnike protudiverzantske postrojbe bivše JNA Radovana Vlajkovića i Radisava Josipovića tužitelj zatražio pet, odnosno četiri godine zatvora. Za pripadnike paravojne postrojbe “Dušan Silni” Jovana Dimitrijevića i Sašu Stojanovića zatraženo je po osam godina zatvora, a za Zorana Kosjera devet godina.

Obrazlažući današnju presudu, sutkinja Trajković ja ukazala da je sud u odlučivanju o krivnji i kaznama bio limitiran činjenicom da se tužiteljstvo nije žalilo na prvobitnu presudu, te da pojedine radnje navedene u optužnici nisu dokazane. Kazneni postupak za zločine u Lovasu pred srbijanskim sudovima traje dulje od desetljeća jer je optužnica podignuta u studenom 2007. godine, suđenje je započelo 2008, a ni današnjom presudom još nije pravomoćno okončano. S obzirom da predstoji žalbeni postupak - po ocjeni neovisnih promatrača - malo je vjerojatno da će točka na ovaj proces biti stavljena do kraja ove godine.

Od početka suđenja 2008. za četiri godine ispitana su 193 svjedoka, a presudom 26. lipnja 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora, koje su pojedinačno bile od četiri do 20 godina. Tu je presudu, dvije godine kasnije, ukinuo prizivni sud u Beogradu, uz obrazloženje da je "nerazumljiva i proturječna", te da je donesena "uz bitne povrede članaka kaznenog postupka". Predmet je potom vraćen na ponovni postupak i odlučivanje. U međuvremenu, tijekom procesa umrlo je pet optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog teške bolesti, tako da se broj optuženih smanjio na osam. Smrću optuženih tijekom procesa nastupio je pravni paradoks da je i optužnica morala biti promijenjena, tako da je i broj žrtava u Lovasu "umanjen" sa 69 na 29 ubijenih.

Premda presuda, s obzirom na zakonski žalbeni postupak, nije pravomoćna, novog suđenja za zlodjela u Lovasu neće biti jer prizivni sud, po zakonu, presudu Višeg suda može ili potvrditi ili preinačiti, ali ne i vratiti proces na početak i ponovno suđenje. 

Po optužnici, osuđeni su krivi da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA, i paravojne postrojbe „Dušan Silni“, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo. Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu. Po prvoj optužnici, prvooptuženi Ljuban Devetak, te Milan Devčić i Milan Radojčić, optuženi su i da su svojim ponašanjem potakli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe „Dušan Silni” natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA. Od eksplozija mina poginulo je 20-ak mještana, dok ih je većina bila ranjena, navodi se u optužnici.

Prvotna optužnica za ubojstva, zlostavljanja i mučenja 69 hrvatskih civila, obuhvaćala je 14 optuženih, a među njima četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri mještanina Lovasa, te šest pripadnika paravojne postrojbe "Dušan Silni".

Pročitano 935 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija