Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Državni vrh položio vijence i građanima čestitao Dan državnosti

Državni vrh na polaganju vijenaca Državni vrh na polaganju vijenaca Foto: totalno.hr

U povodu Dana hrvatske državnosti i u znak sjećanja na 25. lipnja 1991. kada je donesena odluka o samostalnosti i suverenosti, hrvatski državni vrh je na Mirogoju položio vijence.

Građanima su čestitali Dan državnosti koji bi se, ubuduće ponovno trebao obilježavati 30. svibnja. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila novinarima kako je njoj 30. svibnja doista onaj autentični datum kad su se dogodile promjene u Hrvatskoj i kad se počela stvarati državnost, dakle novi Ustav i sve ostalo.

- Znam da nije dobro mijenjati datume Dana državnosti, to malo zbunjuje i međunarodnu zajednicu, međutim, nije ga trebalo mijenjati ni prvi put. Ja sam osobno za to da se vrati 30. Svibnja - izjavila je Grabar Kitarović. Istog je mišljenja i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je rekao da je 30. svibanj ostao duboko u sjećanjima hrvatskih ljudi.

- Meni je to osobno isto najdraži datum koji se veže za te slavne dane. Volio bih da on bude Dan hrvatske državnosti ali isto tako treba obilježavati i današnji dan i 8. listopada jer su sve to bile etape, važne epizode koje su nas dovele do slobode i demokracije - ustvrdio je Jandroković.

Premijer Andrej Plenković smatra da je pogreška bila uopće mijenjati datum.

-Mislim da se većina hrvatskog naroda identificirala s 30. svibnja. Taj dan je izazivao ono ushićenje, onu emociju, konstituiranje prvog demokratski izabranog Sabora. Ne vidim ni jedan razlog zašto se to tada dogodilo, a smatram da moramo voditi računa i o novim generacijama, mišljenja je Plenković.

Također je dodao kako se građani više neće pitati koji se dan što slavi ako se Dan državnosti obilježava 30. svibnja, odnosno unutar školske godine, te da osim tih simboličnih ima i praktičnih razloga. Navodi šest relevantnih datuma u Hrvatskoj, 15. siječnja, 30. svibnja, 25. lipnja, 5. kolovoza, 8. listopada i 18. studenog.

-Razmišljamo o svih tih šest datuma u cjelini i kao Vlada predložit ćemo, od jeseni na dalje, jedno novo rješenje koje mislim da će biti primjerenije- zaključio je Plenković.

Predsjednici Republike, Hrvatskoga sabora i Vlade zajednički vijenac položili su kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata. 

Pročitano 812 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI