Ispiši ovu stranicu

Pet vojničkih obitelji dobile stanove u Vukovaru

Do kraja godine još 10 stanova, a iduće 20 Do kraja godine još 10 stanova, a iduće 20 Foto: Marija Molnar

Petorici pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade uručeni su ključevi stanova u novoizgrađenoj višestambenoj zgradi preko puta vojarne u Vukovaru.

Primopredaji stanova nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik Središnjega državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Riječ je o projektu stambenog zbrinjavanja pripadnika Hrvatske vojske u Vukovaru u suradnji s Gradom Vukovarom i spomenutim središnjim uredom.

- Ova vlada radi sustavno. Naime, prije tri godine vratili smo Hrvatsku vojsku u Vukovar – simbol Domovinskoga rata. Tu je cijela inženjerijska satnija, do 2020. godine doći će i inženjerijska bojna. Završnu svečanost dodjele časničkih i dočasničkih činova vratili smo u Vukovar, a danas dodjeljujemo stanove pripadnicima Hrvatske vojske. Čovjek vojnik, dočasnik i časnik je najvrijedniji dio sustava i drago mi je da smo u suradnji s Gradom Vukovarom i uredom za stambeno zbrinjavanje krenuli u ovaj projekt. Do kraja godine planiramo dodijeliti još deset stanova, a iduće godine 20. To je briga za hrvatske ljude – istaknuo je ministar Krstičević.

Mirko Šundov čestitao je vojnicima koji će uskoro useliti u svoje nove stanove. – Ovo je potvrda da skrbimo i vodimo računa o ljudima i da im pokušavamo osigurati još bolje uvjete za život i rad. Zahvaljujem svima za napore koje smo zajedno uložili u ovo, a obiteljima koje su danas dobile stanove želim da u njima uživaju te da i dalje budu pravi profesionalci i domoljubi na dobrobit i korist Hrvatske vojske – rekao je Šundov.

DO KRAJA GODINE DIJELI SE 150 STANOVA

Ovih pet stanova početak je dodjele kadrovskih stanova u Vukovaru ove godine putem Nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja RH.

 

Stan

 

- Očekujem da ćemo do kraja ove godine u Vukovaru dodijeliti 150 stanova, prvenstveno ljudima s liste prvenstva,  ali i kadrovima. Ono što svakako veseli je zanimanje kadrova za dolazak u Vukovar i Slavoniju ali i u druga mjesta od Knina, Siska pa do Petrinje. Povećanjem sredstava državnoga proračuna oko 105 milijuna kuna predviđeno je za operativne programe i do kraja ove godine želimo zbrinuti preko 1000 obitelji u Hrvatskoj. Vezano uz ovu podjelu stanova, poštovani su kriteriji MORH-a i Grada Vukovara čije je Gradsko vijeće osnovalo povjerenstvo, a središnji ured postupa sukladno odlukama povjerenstva ukoliko postoje određene slobodne stambene jedinice. Kadrovski stanovi će se dodjeljivati sukladno onome kako se budu pojavljivali tijekom godine – izjavio je Mažar.

Gradonačelnik Penava pak naglasio je stambeno zbrinjavanje kadrova potrebnih Vukovaru jednim od ključnih elemenata razvoja grada.

- Pokraj ove zgrade u kojoj se danas dodjeljuju stanovi pripadnicima Hrvatske vojske gradi se još jedna u kojoj će smještaj između ostalih naći i kadrovi potrebni Vukovaru. Osim vojske, stanove će dobiti i magistri kemije, molekularni biotehnolozi, defektolozi, konzervatori i restauratori, liječnici, stomatolozi...Ovo je izuzetno dobra priča koju smo pokrenuli i koja je kontra svih negativnih pojava iseljavanja i loših demografskih pokazatelja. Zahvaljujući sinergiji uspjeli smo u kratkom roku ovo izrealizirati i doći do mladih stručnih ljudi odnosno počeli smo naseljavati Vukovar. Svjesni smo da nam je ljudska komponenta najpotrebnija i stoga smo se i odlučili za kadrovsko zbrinjavanje kako bi dobili što širi spektar stručnjaka u Vukovaru koji će doprinosti razvoju grada i Hrvatske. Iako je dolazak Hrvatske vojske u Vukovar monumentalan i povijesni, učinci tog projekta ne bi došli do izražaja da nismo uspjeli osigurati stambeno zbrinjavanje tim ljudima i njihov ostanak. Nadam se kako ćemo uskoro svjedočiti jednakom modelu zbrinjavanja i pripadnika MUP-a jer znamo da je ministar Davor Božinović prebacio interventnu postrojbu u Vukovar. Samo s ljudima koji će raditi i živjeti u Vukovaru možemo našem gradu vratiti potencijal i sjaj kojega je imao prije rata – istaknuo je Penava.

Pročitano 1147 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar