Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 28. obljetnica akcije Mirkovci 91.

Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u Mirkovcima odana je počast 13-orici  pripadnika 3 A brigade Zbora narodne garde Kune, koji su poginuli  22. srpnja 1991. godine u akciji u Mirkovcima. Riječ je o akciji koja je imala za cilj prekid blokade prometnice Vinkovci -Tovarnik  kao i Željezničke pruge Vinkovci- Tovarnik, a koju su tada kontrolirali pobunjeni Srbi u tome mjestu, potpomognuti  srpskim paravojnim postrojbama  te da im se oduzme oružje, prisjeća se Damir Dujić predsjednik Udruge ratnih veterana 3. Gardijske brigade Kune Vinkovci.

-Treća satnija je ovim pravcem iz Privlake krenula prema središtu Mirkovaca s ciljem deblokiranja ceste Vinkovci-Tovarnik. No, pripadnici teritorijalne obrane Srbije i domaći pobunjenici dočekali su ih u zasjedi. Trinaestoricu branitelja mučki su ubili, dvojicu zarobili, dok ih je četrdeset ranjeno. -rekao je Dujić.

Ministar hrvatskih  branitelja Tomo Medved  naglasio je kako ni za ovo ubojstvo hrvatskih branitelja nitko nije odgovarao, ali i podsjetio da ratni zločin ne zastarijeva pa je apelirao na nadležne organe da ažurnije istraže i procesuiraju počinitelje ratnih zločina. Ministar branitelja je pozvao obitelji stradalnika Domovinskoga rata na zajedništvo te naglasio da i Ministarstvo hrvatskih branitelja ali i Vlada RH stoje uz stradalnike Domovinskoga rata i članove njihovih obitelji i čine sve što mogu za njih. Ministar je naglasio kako je  prije tridesetak dana  po prvi puta donesen i Zakon o nestalim osobama u Domovinskome ratu.

-Tu smo napravili snažan iskorak jer se po prvi puta jasno i precizno definira nadležnost RH u traženju svih osoba nestalih na teritoriju RH, te da po prvi puta RH kroz snažan zakonodavni okvir razrješava i to pitanje u odnosu prema susjednim državama. Jednako tako po prvi puta se u RH jasno i precizno definiraju dužnosti svih tijela obuhvaćenih tim procesom.- naglasio je ministar Medved.

U spomen na trinaestoricu  hrvatskih branitelja poginulih u toj akciji služena je i sveta misa zadušnica u Crkvi blaženoga Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

Pročitano 2612 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI