Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

U Cerni predstavljen projekt Agrotehnološki centar

U Cerni je predstavljena realizacija projekta Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura  (ATC).

Projektom će se izgraditi infrastrukturni objekt koji će vukovarsko-srijemskim proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja te će služiti za skladištenje i hlađenje, korištenje linije za doradu, usluge marketinga, savjetovanja i edukacije, istraživanje i razvoj novih tehnologija proizvodnje u suradnji sa znanstveno-istraživačkim institucijama. Župan Božo Galić naglasio je važnost ovoga projekta za Vukovarsko-srijemsku županiju.

-Uz Agrotehnološki centar čija je vrijednost 30 milijuna kuna realiziranih kroz fondove EU, a čijim sredstvima  u iznosu od dodatnih 34 milijuna kuna će se izgraditi i sustav za navodnjavanje Blato Cerna  za 550 ha  što će doprinijeti razvoju povrtlarskih kultura,  ali i otvoriti ova radna mjesta.- rekao je župan Galić.

Blato Cerna.jpg 1

Iznimnu vrijednost ovih projekata a posebno sustav za navodnjavanje naglasio je načelnik Općine Cerna Goran Begović. On je rekao kako su u ovome trenutku sve poljoprivredne površine u općini obrađene te da će ovaj sustav navodnjavanje omogućiti povećanje ali proširenje  uzgoja povrtlarskih kultura.

Andrija Matić, pročelnik županijskoga Upravnoga odjela za poljoprivredu i infrastrukturu naglasio je kako će oba projekta doprinijeti kvalitetnijem iskorištavanju poljoprivrednih površina kao prirodnoga bogatstva slavonskoga područja uz pomoć znanosti i tehnologije te time doprinijeti i razvoju Vukovarsko-srijemske županije.

Izgradnjom Agrotehnološkog centra otvorit će se nova radna mjesta, neophodna za  njegovo funkcioniranje. Stvorit će se i preduvjeti za pokretanje novih OPG-a koji će se baviti povrtlarskom i voćarskom proizvodnjom, te restrukturiranje postojećih sa proizvodnje ratarskih na proizvodnju radno intenzivnih i visoko dohodovnih kultura. Radom ATC-a uspostavit će se program potpore obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poduzetnicima u poljoprivredi koji će pružati mogućnost stjecanja znanja vezanih uz proizvodnju povrtlarskih kultura i voća, te plasman proizvoda.  Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija.

Pročitano 1042 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI