Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Arheološka istraživanja na Rokovačkim zidinama

Rokovačke zidine Rokovačke zidine Foto: Radio Vinkovci

Na lokalitetu Rokovačke zidine u tijeku su arheološka istraživanja koja uz financijsku potporu Općine Andrijaševci, provode djelatnici Gradskog muzeja Vinkovci.

Riječ je o ostatcima gotičke crkve iz 15.-og stoljeća koje se nazivaju Rokovačke zidine. Prije nekoliko godina arheološki je odjel obavio probna istraživanja oko ostataka crkve, te su na taj način odredili i opseg samog lokaliteta. Po riječima kustosice u Gradskom muzeju Vinkovci Anite Rapan Papeša, ruševine su u dosta lošem stanju.

-Općina Andrijaševci – Rokovci  je iskazala veliki interes za renoviranjem, odnosno za obnovom zidina i stavljanjem pod krov što su konzervatori uvjetovali arheološkim istraživanjem, tako da već nekoliko godina intenzivno radimo na tome. Radovi možda nisu bili toliko vidljivi kao ove godine kada smo krenuli s istraživanjima južno od crkve i naišli na ostatke zidanog franjevačkog samostana- rekla je Rapan Papeša.

Općina Andrijaševci je u arheološka istraživanja ovog lokaliteta, uz pomoć Ministarstva kulture, do sada uložila oko 300 tisuća kuna.

-To je kap u moru onoga što nas čeka jer će sama obnova biti u višemilijunskim iznosima tako da se Općina Andrijaševci planira kandidirati na fondove EU-a kako bi taj projekt privela kraju.

U Općini Andrijaševci ozbiljno su “zagrizli” za ovaj projekt koji, ako se u obzir uzme blizina lokaliteta Sopot, kunjevačke šume i vinkovačkog aerodroma, ima turistički potencijal.

Ovogodišnji su radovi počeli 18. srpnja, a predviđeni rok je 20 radnih dana.

Pročitano 851 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI