Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Edukaciju o potpomognutoj komunikaciji i asistivnoj tehnologiji

Asistivna tehologija Asistivna tehologija Foto: J. Vrdoljak

Udruga Vukovarski leptirići organizirala je edukaciju o potpomognutoj komunikaciji i asistivnoj tehnologiji.

Educirat će se šest stručnih djelatnika Udruge te po dvije učiteljice/stručne osobe iz Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark Osijek i OŠ Josip Matoš Vukovar, a edukaciju provoditi E Glas iz Rijeke.

Djelatnike podučavaju o tome kako se služiti tehnologijom i opremom kako bi djeca mogla lakše komunicirati.

-Svako dijete ima drugačije potrebe i načine komuniciranja. Neka djeca komuniciraju uz dodir prstića, neka pomoću joysticka, tipkovnica ili mišem, a neka ne mogu s ničim navedenim već to rade uz pomoć pogleda. To je zahtjevna tehnologija koja desetak godina postoji i kod nas, a riječ je o malom uređaju koji se stavi ispod tableta i koji skenira vaše oko te na taj način možete raditi sve, od komunikacije pisanja na računalu sve do odlaska na Internet i društvene mreže, pojasnio je edukator Ivo Zupčić. Dodao je kako je s toga jako važno sadašnje djelatnike educirati za sve uređaje i tehnologiju kako bi ih mogli prilagoditi  svakom djetetu osobno jer su potrebe svakog djeteta drugačije.

Zahvaljujući donaciji, Vukovarski leptirići već posjeduju  asistivnu tehnologiju i potrebne komunikatore dok će obje škole spomenutu opremu osigurati putem Ministarstva  znanosti i obrazovanja.

U Vukovarskim leptirićima je trenutno 186 djece različitih dijagnoza i potreba. Većina djece je neverbalna te su im komunikatori neophodni.

Pročitano 662 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI