Ispiši ovu stranicu

Penava: "Svi trebamo poštivati hrvatsku povijest"

Penava: "Svi trebamo poštivati hrvatsku povijest" Foto: Valerija Lozančić

Na aktualnome satu Gradskoga vijeća Grada Vukovara  Vesna Vujić , vijećnica SDSS-a upitala je zašto na muralu  naslikanom na Trgu kralja Tomislava u središtu Vukovara  na kojem piše  „Neka živi Dinamo i majka Hrvatska“ hrvatski grb počinje bijelim poljem koji ima konotacije vezane uz NDH-a.

 Dinamo grb s

Gradonačelnik je odgovorio kako je riječ o starom hrvatskom grbu koji se kroz povijest mijenjao.
- Postoji grb koji je korišten u NDH i on je zabranjen, ali svi ostali povijesni grbovi nisu.  Ovakav se grb nalazi i na crkvi svetog Marka u Zagrebu i u Budimpešti. Prvi sam protiv ustaštva, nacizma, fašizma, a vjerujem i stranka te velika većina vijećnika u našemu Gradskome vijeću.  Apsolutno sam za zabranu grba NDH, ali sam ujedno i protiv zvijezde petokrake kao simbola koji je srušio grad Vukovar te četničke kokarde.  U našemu gradu svatko ima pravo na svoju vjeru, kulturu, prošlost, i ne želim da se itko  osjeća loše, ali ne možemo odstupiti od svoje povijesti, nju trebamo svi poštivati i uvažavati. Ovaj grb nije uperen protiv Srba i za fašističku ideologije. Nije svaka šahovnica ustaška, niti je svaki Hrvat Ustaša. Apeliram da se po pitanju ovakvog grba ne uzrujavaju, ali kad vide ustaške oznake da nam jave i da ćemo reagirati. Naravno, jednako tako i na gospodu s redenicima i kokardama… Ovo je hrvatska država i postoje određeni okviri kako se svi moramo ponašati. Hrvatska i Hrvati nikada neće pristati na neke stvari zbog čega se uostalom vodio rat i vodili bi ga opet ako, ne daj Bože, to bude potrebno, rekao je Penava.

U razgovor su se uključili i vijećnici HDZ-a David Vlajčić i Kristina Ozdanovac koji su upitali što je sa četničkim zastavama koje  se nose u svatovima za što su dobili opomenu od predsjednika Gradskoga vijeća Tomislava Šote.

Pročitano 773 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić