Ispiši ovu stranicu

Vukovar dobiva display koji pokazuje broj slobodnih parking mjesta

Vukovar dobiva display koji pokazuje broj slobodnih parking mjesta Foto: Valerija Lozančić

Na Aktualnome satu protekle 23. sjednice Gradskoga vijeća grada Vukovara pitanja gradonačelniku postavilo je 15 vijećnika, a osim žustre rasprave o nastupu Momčila Stanića – Mome na zabavi Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca „Miloš Vojnović“, hrvatskom grbu na muralu BBB-a u središtu grada te međunarodnoj inspekciji OLAF-a u Vodovodu grada Vukovara, raspravljalo se i o mnogi drugim projektima i aktualnostima.

Vijećnik David Vlajčić (HDZ) zamolio je gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu da pojasni nedavno objavljen tekst na portalu jedne medijske kuće u kojem piše da je nestao novac za obnovu Vukovarskog vodotornja  te da obnova zapinje zbog problema s investitorom. Gradonačelnik je rekao kako su ti članci zlobni i neprofesionalni te da ih ne želi komentirati. Dodao je kako Grad Vukovar na namjenskoj stavci za obnovu Vukovarskog vodotornja ima 14.5 milijuna kuna.

Vijećnika Filipa Sušca (HKS) zanimali su detalji produženog dnevnog boravka koji je od ove školske godine organiziran u vukovarskim školama. Gradonačelnik je zahvalio vijećnicima koji su ga inicirali rekavši kako će biti organiziran u 4 osnovne škole za djecu prvih i drugih razreda. Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević pojasnio je kako se produženi boravak uvodi u 4 škole - OŠ Mitnica, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Siniše Glavaševića i OŠ Blage Zadre, dok će se nakon obnove OŠ Nikole Andrića boravak organizirati i u toj te školi Antuna Bauera.

Drugo pitanje Sušac je postavio u ime kluba vijećnika HKS-a, a odnosilo se na 1. parking zonu i uvedene promjene. Gradonačelnik Penava je rekao kako nastoje Vukovar modernizirati na zadovoljstv svih građana, a zamjenik Pavliček je pojasnio kako će se u suradnji s gradskom tvrtkom Komunalac na tri lokacije u 1. parking zoni postaviti display koji će pokazivati koliko na parkiralištu ima slobodnih mjesta.
- Prvi smo grad u RH koji ima display koji pokazuje ima li slobodnih mjesta i za invalidete te grad koji ima najmoderniji ovakav sustav. Cijela investicija je vrijednosti 350.000 kuna, a sredstva su izdvojena iz Komunalca koje ono prihoduje od samog parkiranja.

Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) konstatirao je kako se brojni projekti koje provodi Grad Vukovar završavaju, ali da mjere koje Grad Vukovar provodi nisu zaustavile odlazak mladih. Upitao je što se još planira poduzeti kako bi se ovaj i slični problemi riješili te kako bi se povećalo proizvodno zapošljavanje. Gradonačelnik je rekao kako od prvog dana težište svog djelovanja stavlja na razvoj gospodarstva i otvaranje radnih mjesta, a pomaci su jasno vidljivi.
-Povećane su mjere koje su izravno plasirane u gospodarstvo, aktivirali smo FORGV koji je također uveo poticaje lokalnom gospodarstvu, otvoren je velik broj obrta i napravljena je jako velika razlika u odnosu na ono što smo zatekli, a što se vidi i u povećanju broja radnih mjesta te izgledu  Vukovarske gospodarske zone. Gradonačelnik je naglasio kako je ogroman rad i trud uložen u otvaranje novih radnih mjesta u Vukovaru što za posljedicu ima i povećanje broja djece upisane u osnovne škole i vrtiće te dodjelu stanova stručnim kadrovima kako bi ostali u Vukovaru.
U ime kluba vijećnika SDP-a Bošnjak je pitao kakvi su problemi s izvođačem radova na Vukovarskom vodotornju. Gradonačelnik je rekao kako mu je bilo iznimno drago što je posao dobila vukovarska tvrtka, međutim zatečeni su i iznenađeni navodnim izjavama direktora tvrtke, posebice jer su u stalnom kontaktu s izvođačima. Nada se da će nakon direktorova povratka s godišnjeg dobiti odgovore na sporna pitanja.


Vijećnik Damir Madun (ŽZ) prokomentirao je što je RH vratila novac Norveškoj Vladi  koji je dobila za izgradnju Interkulturne škole „Dunav“ u Vukovaru te upitao do kada će djeca srpske nacionalnosti nastavu u Vukovaru pohađati na srpskom jeziku.
Gradonačelnik Penava je istaknuo kako je postojao jasan stav vezan uz Interkulturnu školu, temeljen na željama građana, i nije imao priliku zaživjeti. Natječaj je ponovljen dva puta, ali prijava na njega nije bilo.
-Puno dublje pitanje od ključne važnosti za grad Vukovar i njegovu perspektivu je do kada će se dijeliti djeca i postoji li vizija rješenja problema. Težit ću da izbjegnemo situacije dijeljenja djece. Postoje zakoni koji osiguravaju manjinska prava te od 3 opcije izabrana je najliberalnija, ona koja omogućava najveći stupanj prava, ali to nam šteti. Tim modelom se ne dobiva kompaktnost ni korist koju bi trebali dobiti, a ta djeca često završe izvan Republike Hrvatske – rekao je Penava dodajući kako o tome pitanju treba jako dobro razmišljati i pokušati učiniti više za cjelokupnu vukovarsku zajednicu.

Vijećnik Igor Naletilić (HDZ) pohvalio je inicijativu digitalnih semafora rekavši kako je riječ o vrlo pohvalnoj stvari koja će rasteretiti promet i povećati sigurnost na našim prometnicama.

Vijećnica Darija Benaković (HDZ) osvrnula se na broj upisane djece u škole i vrtiće. Gradonačelnik Penava istaknuo je kako pada u brojevima nema te da se radi o iznimno dobrim vijestima po tom pitanju na području grada Vukovara. Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I Mirjana Kulić naglasila je kako je protekle godine bilo upisano 530 djece, a ove godine vrtić broji 584 djeteta te vjeruje da će broj biti još veći. Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II Marina Latinović rekla je kako je brojka također veća od početka prošle pedagoške godine, veliki je broj upisane djece jasličke i rane vrtićke dobi pa je došlo do povećanja za jednu vrtićku grupu u centralnom objektu.

 Vijećnik Predrag Mišić (HKS) upitao je kako napreduju radovi na kružnom toku, nadvožnjaku te u Županijskoj ulici i kako će se odvijati privremena regulacija prometa. Gradonačelnik je rekao kao se na navedenim lokacijama obavljaju intenzivni radovi s kojima ćemo dobiti lijep i protočan ulaz u samo središte grada. Riječ je o velikoj investiciji Hrvatskih cesta. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig rekao je kako se s izvođačem radova dogovorilo da se što je dulje moguće promet odvija jednim trakom u Županijskoj ulici, a kada se cesta bude morala zatvoriti, regulacija prometa će se odvijati Ulicom Kardinala Alojzija Stepinca u oba smjera.

 Vijećnik Aleksandar Pribičević (SDSS) osvrnuo se izjavu zamjenika Marijana Pavličeka vezano za održavanje Večeri Kordunaša i Banijaca u Vukovaru te upitao gradonačelnika kakva se poruka šalje otkazivanjem nastupa Momčila Stanića. Gradonačelnik Penava rekao je ne smije postojati razlog da se u gradu Vukovaru i državi netko osjeća manje ili više vrijednim. Istaknuo je svoje mišljenje da se mora razlučiti srpstvo i četništvo rekavši da su Banijci i Kordunaši dobrodošli, no, pjevač koji prvog hrvatskog predsjednika poziva da dođe da vidi kako se bije nanosi štetu srpskoj manjini u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji te građani Republike Hrvatske nikada neće pristati na to. Gradonačelnik je istaknuo kako će koliko god može utjecati i tražiti od institucija da se znaju određeni okviri ponašanja.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) rekla je kako je na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije raspisan Javni poziv za sufinanciranje projekata Europske unije za lokalne samouprave, broj projekata nije ograničen, a maksimalan iznos je velik pa ju zanima je li se Grad Vukovar prijavio na ovaj Javni poziv. Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić rekla je kako je Grad Vukovar na navedeni poziv aplicirao odmah prvoga dana sa svim projektima koji su bili prihvatljivi, a direktorica Razvojne agencije Vukovar d.o.o. Vedrana Žilić dodala je kako su na navedeni Javni poziv prijavljeni svi projekti koji su u tijeku, s obzirom da se nisu mogli prijaviti projekti koji su završili ili koji tek trebaju započeti.

Vijećnica Renata Kovačić (HDZ) upitala je jesu li kadrovski stanovi za kojima je Grad Vukovar iskazao potrebu, a Gradsko vijeće usvojilo Odluku već dodijeljeni i koji su kadrovi u grad privučeni. Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić rekla je kako je u lipnju i srpnju već bila dodjela kadrovskih stanova te je do sada potpisano 10 ugovora. Riječ je o deficitarnim zanimanjima pa je tako stan dodijeljen doktoru stomatologije, profesoru kemije, inženjeru molekularne biologije te 5 pripadnika Hrvatske vojske. Ove godine ukupno ima 55 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje stručnog kadra, a očekuje se i priljev novih stanova tako da stambeno zbrinjavanje za ovu godinu još nije završeno.

Vijećnica Kristina Ozdanovac (HDZ) postavila je pitanje u ime Kluba vijećnika vezano nova zapošljavanja u Pozivnom centru HEP-a. Gradonačelnik je rekao kako je Grad Vukovar uspio s upravom HEP-a dogovoriti otvaranje pozivnog centra koji će zaposliti 21 osobu. Istaknuo je kako je to još jedan iskorak kojim koračamo, a naravno i podsjetnik da kontinuirano dolazi do povećanja radnih mjesta. Drugo pitanje odnosilo se na obnovu Ulice SR Njemačke. Gradonačelnik Penava odgovorio je da su nerazvrstane ceste pod ingerencijom lokalne samouprave, a to je i Ulica SR Njemačke. Za nju bi trebalo izdvojiti 14 milijuna kuna te 3 milijuna kuna za vađenje starog cjevovoda  koji je van funkcije i zbog kojeg dolazi do ulijeganja gornjeg sloja asfaltne površine. Istaknuo je kako je Grad Vukovar osigurao da se nerazvrstane ceste prebace na teret države.
-Problem na Sajmištu prepoznajemo, ulice su tamo u lošem stanju i nadamo se kako će se zatvoriti zakonska osnova i krenuti u realizaciju na obnovu nerazvrstanih cesta – rekao je Penava.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota (HDZ) komentirao je rješenje o odbijanju kaznene prijave koju je Općinsko državno odvjetništvo zaprimilo protiv gradonačelnika Penave zbog povrede privatnosti djeteta i javnog poticanja na nasilje i mržnju. Gradonačelnik je rekao kako svatko ima pravo podnijeti prijavu, međutim odbačaj ove kaznene prijave je demantirao sve negativne pokušaje koji su određeni akteri imali po ovom pitanju.

Pročitano 889 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić