Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 28. obljetnica stradanja mještana Sajmišta u Domovinskome ratu

U organizaciji Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vukovar obilježena je 28. godišnjica sjećanja na stradanja  vukovarske gradske četvrti Sajmište.

Prigoda je to sjetiti se i odati poštovanje svim hrabrim ljudima koji su stali u obranu herojskog grada Vukovara, posebice svih onih koji su svoje živote položili na Oltar Domovine rekao je Igor Gavrić, predsjednik  Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata Vukovar.

-Ulazimo u  još jednu tužnu  jesen koja nas podsjeća na 1991. godinu, posebno nama koji se sjećamo naših najmilijih, koje nikada nećemo zaboraviti-rekao je Gavrić. Naglasio je kako je potraga za nestalima u Domovinskome ratu još uvijek spora, iako on smatra da institucije rade svoj posao, ali da još uvijek ima onih koji znaju istinu o mnogim nestalima što bi olakšalo proces traženja-  smatra Gavrić.

Da grad Vukovar s jesenskim danima ulazi u još jednu tužnu obljetnicu  sjećanja na događanja u Domovinskome ratu 1991. potvrdio je i Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika Vukovara.

Pavlicek sajmiste 1

On je podsjetio kako je upravo Sajmište bilo jedno od najkrvavijih vukovarskih bojišnica koje je u kratkom remenu izgubilo četiri zapovjednika obrane ove gradske četvrti 1991.

-Ovdje su bile najgore borbe u obrani Vukovara 1991. i s ponosom se sjećamo tih hrabrih ljudi i branitelja i civila. Posebice treba napomenuti da je jako puno civila nakon okupacije Vukovara ubijeno upravo u ovoj gradskoj četvrti. Želimo se stoga i danas sjetiti te istine i odati poštovanje tim hrabrim ljudima jer i danas postoje pojedinci, posebice s one strane Dunava, koje žele tu istinu iskriviti i izjednačiti žrtvu i agresora- rekao je Pavliček.

Krunoslav Šeremet ravnatelj Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskoga rata i izaslanik Ministarstva branitelja podsjetio je kako je upravo ove godine po prvi puta donesen Zakon o nestalim osobama u domovinskome ratu koji definira postupke traženja nestalih osoba u Domovinskome ratu.

Spomen -obilježje Masovne grobnice u Novoj ulici podsjeća  kako je masovna grobnica pronađena  na mjestu bunara u dvorištu obiteljske kuće u Novoj ulici na Sajmištu. U listopadu 1999. godine iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 10 žrtava iz Domovinskog rata te je izvršena ekshumacija još dvije žrtve iz pojedinačnih grobova.

Vijence su položila izaslanstva Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, Grada Vukovara te Ministarstva branitelja, a potom je u Crkvi BDM Kraljice mučenika služena sv. misa za sve žrtve Domovinskoga rata .

Pročitano 754 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI