Ispiši ovu stranicu

Roditelji djece s najtežim oštećenjima traže dodatnog pomoćnika u nastavi

Roditelji djece s najtežim oštećenjima traže dodatnog pomoćnika u nastavi Foto: Valerija Lozančić

Ispred vukovarske Osnovne škole Josipa Matoša održan je prosvjed roditelja djece s teškoćama u razvoju kojim su željeli izraziti nezadovoljstvo ovogodišnjim brojem pomoćnika u nastavi.

Naime, kako je pojasnila majka jedanaestogodišnjeg Lovre, 100%-tnog invalida, Snježana Hrček, dvojica su dječaka s najtežim oštećenjima protekle godine imala jednog pomoćnika, a ove je godine  jedan dodijeljen trojici učenika.
- Ostali smo bez asistenta u nastavi iako smo najranjivija skupina. U skupini je četvero djece, a njih je troje dobilo jednoga pomoćnika. Svako je dijete specifično zbog svoje dijagnoze i niti jedno ne može funkcionirati bez pomoćnika, sami ne mogu ništa – rekla je Hrček.

-To je najteža skupina djeca i moramo sve poduzeti kako bi dobili pomoćnike. Moj Ognjen ima cerebralnu paralizu, ima 100%-tno oštećenje gornjih i donjih ekstremiteta i ne govori. O njemu mora netko brinuti, mora mu, primjerice, pomicati ruku kako bi povukao crtu. Oni s asistentima i terapeutima naprave puno više nego s nama, često nas iznenade svojim postignućima. Stoga im želimo omogućiti da se socijaliziraju i napreduju koliko je moguće – naglasila je Mirjana Krstić, Ognjenova majka dodavši kako su jako zadovoljni dobivenom asistenticom, ali da ona jednostavno fizički ne stigne istovremeno pomoći cijeloj skupini.

Ravnateljica Osnovne škole Josipa Matoša Mirela Posarić pojasnila je kako se prema pravilniku donesenom proljetos po razrednom odjelu dodjeljuje jedan pomoćnik u nastavi.
-Došli smo u situaciju da u jednoj skupini imamo jednog pomoćnika na troje djece. To je po pravilniku, ali obzirom da se radi o djeci u invalidskim kolicima i s izrazitim zdravstvenim poteškoćama, razumijem zabrinutost roditelja. Imamo pomoćnicu koja se zaista trudi, radi i pruža adekvatnu pomoć djeci, ali vjerujem kad bi ih bilo više da bi i roditelji bili zadovoljniji i sigurniji – rekla je Posarić.

Resornom je ministarstvu upućen novi zahtjev za dodatnim pomoćnikom.
Osnovna škola Josipa Matoša ima 59 učenika,  pomoćnici su traženi za njih 17 i odobreno ih je 6.

Pročitano 782 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić