Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan ružičaste vrpce

U Hrvatskoj godišnje od karcinoma dojke oboli oko 2600 žena U Hrvatskoj godišnje od karcinoma dojke oboli oko 2600 žena Foto: Marija Molnar

U središtu Vukovara Društvo Hrvatska žena Vukovar i Liga protiv raka Vukovar – Klub žena liječenih na dojci, obilježili su kao i svake godine Dan ružičaste vrpce. Cilj je akcije ukazati na važnost odlazaka na redovite preglede i odazivanja na pozive za mamografske preglede kako bi se prevenirao rak dojke kao jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena.

- U Hrvatskoj godišnje od ove bolesti oboli oko 2600 žena, a umre oko 960. Stoga je iznimno važna prevencija. Svaka deseta žena će dobiti tumor dojke i na to ne možemo utjecati, ali na rano otkrivanje i prevenciju možemo jer upravo otkrivanje ovog karcinoma u ranom stadiju dovodi do skoro 90-postotnog izlječenja – istaknuo je dr.Mario Begović, predsjednik Lige protiv raka Vukovar.

Članice Društva Hrvatska žena Vukovar povodom ovoga dana organiziraju akcije već dugi niz godina.

-Na ovaj način brinemo za naše žene i podižemo svijest o važnosti samopregleda i redovitog odlaska na mamografske preglede. Poručujemo ženama da moraju voditi brigu o sebi - naglasila je predsjednica društva Šima Šesto.

Obilježavanje ovoga dana podržala je i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić

 

Hrvatska zena

Iznimno mi je drago što kao žena sudjelujem u ime Grada Vukovara u obilježavanju Dana ružičaste vrpce i da mogu doprinijeti podizanju svijesti o ovoj zloćudnoj bolesti kao i potrebi prevencije, samopregleda i poduzimanja ostalih koraka o kojima nas informiraju putem ovakvih akcija – poručila je Mujkić.

Liga protiv raka Vukovar, ovaj je dan osim u Vukovaru obilježila i u Tovarniku te Iloku.

Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. Sve je počelo prije dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja.

 

 

Pročitano 743 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar