Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Povodom dana neovisnosti RH Grad Vukovar položio vijenac na Materijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata

Povodom Dana neovisnosti RH izaslanstvo grada Vukovara na čelu  s gradonačelnikom Ivanom Penavom položilo  je vijenac i upalilo svijeću na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Čestitajući blagdan Hrvaticama i Hrvatima, Penava je naglasio kako je to dan koji simbolizira višestoljetnu težnju hrvatskoga naroda za slobodom i neovisnošću.

-Samim tim činom što smo generacija koja je dočekala taj dan trebamo biti sretni, zahvalni, poglavito imajući u vidu sve one kojih nema i koji su svojim životom platili stvaranje toga sna – rekao je Penava te  pojasnio kako nije riječ samo o Domovinskome ratu nego i svim žrtvama koje su za težnju o samostalnoj hrvatskoj državi, hrvatskome jeziku i pismu  dale svoj život. Izaslanstvo grada Vukovara činili su i zamjenici gradonačelnika Ivana Mujkić i Marijan Pavliček, čelnici Gradskoga vijeća, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara te Savjet za branitelje grada Vukovara.

-Nama koji smo tada branili Vukovar proglašenje neovisnosti RH značilo je jako puno - rekao je Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara te dodao kako je u tim trenutcima bio na prvoj crti bojišnice braneći svoj grad od srbijanske agresije na Vukovar.

-Bilo smo sretni i ponosni, iako smo znali da druga strana to neće prihvatiti i nakon toga su uslijedili još žešći napadi na grad- rekao je Josić te dodao kako su uspjeli osnovati hrvatsku državu, iako još uvijek ne onakvu kakvom su ju sanjali.

Na dan 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.  Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Pročitano 675 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI