Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Vukovarsko-srijemska županija položila vijenac uz Dan neovisnosti

Danas se u  Republici Hrvatskoj proslavlja Dan neovisnosti. Tim povodom na Memorijalnome groblju žrtava iz domovinskoga rata zajednički vijenac položili su  izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem, predstavnici ministarstva obrane i Oružanih  snaga RH na čelu sa zapovjednikom GOMBR-a Vinkovci brigadnim generalom Mijom Validžićem, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s načelnikom PU vukovarsko-srijemske Fabijanom Kapularom, izaslanstvo vukovarsko-srijemske Županijske skupštine  te predstavnici braniteljskih udruga s područja županije.

-Bio je to veliki dan za Hrvatsku kada je  8. listopada 1991. Hrvatski sabor proglasio neovisnost Hrvatske. Potom je tri mjeseca kasnije Hrvatska bila i međunarodno priznata. Sve ovo moramo zahvaliti našim braniteljima koji su svoj život položili za slobodnu Hrvatsku -  rekao je župan Božo Galić.

Načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular naglasio je kako je Hrvatska teško došla do svoje neovisnosti.

-Na današnji dan se sjećamo svih onih koji su dali svoje živote, ono najvrijednije što su imali  za hrvatsku državu. Danas ih se sjećamo s ponosom, palimo svijeće i odajemo im poštovanje - rekao je Kapular, a predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara, Franjo Šoljić naglasio  je kako Vukovar ima uvijek  posebnu težinu jer ulazimo u razdoblje tužnih obljetnica, podsjećajući na strašnu kalvariju koju je Vukovar prošao.

-Upravo Spomenik s popisom vukovarskih žrtava koji se nalazi u dvorištu Pastoralnoga centra sv. Bono, gdje su na pločama zauvijek upisana imena 2.717 vukovarskih žrtava dovoljno govori o tomu - rekao je Šoljić.

Dan neovisnosti proglašen je  8. listopada 1991. godine,  kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Pročitano 865 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI