Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 28. obljetnica pogibije Velimira Đereka- Sokola

Savjet za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježio je godišnjicu pogibije Velimira Đereka - Sokola, jednog od poginulih zapovjednika Sajmišta. Sjećamo ga se s velikim poštovanjem i ponosom rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-U ovome periodu kada obilježavao tužne obljetnice stradanja  naših sugrađana i branitelja  Vukovara s poštovanjem i pijetetom sjećamo se i Velimira Đereka, koji je iz Zagreba došao braniti Vukovar 1991. i svoj mladi život položio u obrani grada upravo ovdje na Sajmištu- rekao je Penava.

Predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara Tomislav Josić je dodao kako su mnogi vojno sposobni Vukovarci te 1991. godine odlazili iz grada, ali je srećom bilo onih koji su došli braniti Vukovar iz drugih dijelova Hrvatske, kao što je to bio i Velimir Đerek. Josić se osvrnuo i na tragediju Vukovara dodavši kako svaki grad u Hrvatskoj ima više generala od Vukovara koji ima samo Blagu Zadru.

-O vukovarskoj bitci se uči na West Pointu, a mi imamo samo jednoga  generala. Ja znam ovdje puno ljudi koji nisu odlikovani, nemaju ni Spomenicu Domovinskoga rata. O nama se priča, svi nas se sjete 18. studenoga, međutim kad je trebalo bilo što napraviti za Vukovar ništa od toga nije napravljeno -rekao je Josić.

Velimir Đerek rođen je u Vinjanima Gornjim kod Imotskog. U vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, ostavio je radno mjesto u zagrebačkom hotelu Esplanade i kao dragovoljac otišao u rat. Svojoj obitelji je rekao  da se Hrvatska ne brani na Trgu bana Jelačića, nego na njezinim granicama i došao u Vukovar. Braneći Vukovar, Velimir je poginuo na Sajmištu 12. listopada 1991. Nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru pokopan je uz sve vojne počasti u rodnom mjestu 23. svibnja 1998.

Pročitano 775 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI