Ispiši ovu stranicu

Posijati će žir na 105 hektara i pomladiti šumu

Otkup žira - Gunja Otkup žira - Gunja Foto: Stjepan Bogutovac

Hrvatske šume – Uprava šuma podružnica Vinkovci u svim šumarijama vrši otkup žira, pa tako i u Šumariji Gunja. U tijeku je i u punom jeku otkup žira sa područja Šumarije Gunja. Dvorište je prekriveno kvalitetnim žirom koji donose sakupljači u vrećama, automobilima i kolicima. Zatim se odvozi na sabirno mjesto. Upravitelj Šumarije Željko Stipanović kaže da je zadovoljan koliko svakodnevno fizičke osobe  predaju zdrav i čist žiri koji se otkupljuje po devet kuna bruto iznosom.

Do sada su otkupljena četiri vagona žira. U Cvelferskom kraju nekada su svinje žirovali pa je bilo govora da hrastovi donose urod svake četvrte godine. Upravitelj Stipanović ističe da urod ovisi o klimatskim uvjetima i navodi primjer da ove godine po ocjenama od jedan do pet je u Gunji ocjena uroda 2,5.

U drugim šumarijama Vrbanja i Strošinci je bolji urod. Bilo kako da je, sakupljačima će se popuniti kućni budžet uz napomenu da se moraju prijaviti u šumariji gdje će dobiti dozvolu za sakupljanje žira. Isplata se vrši putem žiro računa. Šumarija Gunja planira u ovoj godini pomladiti šumske površine na 105 ha.

Pročitano 841 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI