Ispiši ovu stranicu

Održana konferencija o obrazovanju i socijalnoj integraciji u višeetničkim zajednicama

Škola istaknuta kao ključan prostor socijalne integracije djece i mladih Škola istaknuta kao ključan prostor socijalne integracije djece i mladih Foto: Marija Molnar

Obrazovanje i socijalna integracija u višeetničkim zajednicama – stanje, izazovi i perspektive naziv je konferencije održane u Vukovaru u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert, Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Hrvatske zaklade za znanost.

-MinIstarstvo znanosti i obrazovanja zalaže se za reformu obrazovanja i pružanje jednakih šansi i prilika svima, razvijanje osobnog, nacionalnog, kulturnog identiteta, uvažavanje različitosti, poticanje tolerancije i zajedničke suradnje i komunikacije – istaknula je na konferenciji pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja naslovljenog Obrazovanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj i međuetnički stavovi djece i roditelja, a koje je između ostaloga provedeno i u Vukovaru.

- Proveli smo veliko ekstenzivno istraživanje na 1568 učenika i 2000 roditelja u četiri višeetničke zajednice u Hrvatskoj odnosno hrvatsko-srpskoj, hrvatsko-talijanskoj, hrvatsko-češkoj i hrvatsko-mađarskoj tj. manjinskoj nastavi po modelu A na ova četiri manjinska jezika. Sada meritorno možemo reći da je dinamika većinsko-manjinskih odnosa u Vukovaru i dalje složena i Vukovar se po tome izdvaja iz drugih sredina – istaknula je voditeljica istraživanja prof.dr.Dinka Čorkalo Biruški s Odsjeka psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Istraživalo se, između ostaloga, preferencije obrazovnih modela manjina, namjere nastavka školovanja na vlastititom jeziku i pismu nakon osnovne i srednje škole, školska prijateljstva odnosno kako djeca stječu i uspostavljaju svoje vršnjačke odnose kao i niz indikatora međuetničkih odnosa i stavova koji su pokazali da se stvari nisu bitno promijenile i bitno unaprijedile.

-Komparativno gledano s drugim kontekstima npr.međuetnički kontakt se najmanje potiče u Vukovaru, a tako je i u obiteljima i u školama, doživljaj diskriminiranosti u školi također je najveći u vukovarskom kontekstu kao i sklonost diskriminaciji. Sada kada imamo jasne pokazatelje moramo kao zajednica nešto učiniti i škola se tu nameće kao vrlo važno mjesto socijalne integracije djece – istaknula je Čorkalo Biruški.

Sudionici su nakon predstavljenih rezultata istraživanja sudjelovali i na okruglome stolu o ulozi škole u socijalnoj integraciji djece. Konferenciji je među brojnim sudionicima nazočila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać te u ime Grada Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

-Zainteresirana sam čuti  rezultate ovoga istraživanja pogotovo jer se nameće zaključak da je vukovarski kontekst izdvojen i da je dinamika odnosa ovdje drugačija u odnosu na druge. Činjenica je da su djeca odraz roditelja i škole, a ono što nas u Vukovaru veže jest činjenica da smo Vukovarci i da osjećamo pripadnost ovom gradu. Bitno je da sva djeca i općenito ljudi koji ovdje žive, ovaj grad i državu osjećaju svojima i temeljem toga možemo graditi dobru budućnost – rekla je Mujkić.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Savjeta za nacionalne manjine RH.

 

Pročitano 821 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar