Ispiši ovu stranicu

JEDAN OD NAJGNJUSNIJIH ZLOČINA: 28. godina je prošlo od stradanja mještana Općine Lovas

Prije 28 godina u Lovasu se dogodio jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu. Tog jutra 51 mještanin odveden je u vinograd na izlazu iz sela. Pod prijetnjom oružjem poslani su u “berbu grožđa” – držeći se za ruke, ušli su u noć prije za njih pripremljeno minsko polje. Rekli su im da nogama kose djetelinu, no pod zemljom su ih čekale nagazne mine. Taj dan 21 osoba je poginula, 14 osoba je ranjeno, a jedan se i dalje vodi kao nestali.

Odavanje počasti žrtvama započelo je dan ranije, molitvenim bdijenjem u dvorištu strojne radione Aratora, mjestu na kojem su se odvijala najstrašnija mučenja hrvatskog življa od strane srbočetničkog agresora. Nakon molitvenog bdijenja u Domu kulture Lovas prikazao se dokumentarni film "Dobri pastir", redatelja Srđana Segarića, koji je posvećen pokojnom fra Flavijanu Šolcu, a koji se temelji na intimnoj verziji njegova života.

Prisjećanje na svih 89 poginulih i ubijenih mještana Općine Lovas te jednu nestalu osobu nastavilo se i danas, 18. listopada pobožnošću križnog puta, a navečer će se služiti sveta misa zadušnica za sve poginule, ubijene i nestale mještane Općine Lovas u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Lovasu. 

Zločin u Lovasu jedan je od najgnjusnijih zločina Domovinskoga rata i pravda sramotno malim osudama nije zadovoljena. Podsjetimo, Vijeće za ratne zločine okružnog suda u Beogradu u lipnju ove godine izreklo je zatvorske kazne počiniteljima jednog od najtežeg zločina koje su srpske jedinice počinile tijekom agresije na Hrvatsku. Pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni" i Teritorijalne obrane JNA osuđeni su na ukupno 47 godina zatvora zbog zločina. Željko Krnjajić osuđen na 6 godina zatvora, Milan Devčić na 8 godina, Darko Perić na 5 godina zatvora, Radovan Vlajković također na 5 godina, Radislav Josipović na 4 godine zatvora, Saša Stojanović na 7 godina, Jovan Dimitrijević na 6 godina zatvora i Zoran Kosjer na 6 godina zatvora.

Pročitano 885 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI