Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru se održava 21. sjednica vukovarsko -srijemske Županijske skupštine

Među točkama dnevnoga reda 21. sjednice vukovarsko-srijemske Županjske skupštine koja se održava u Vukovaru, bilo je i izvršenje proračuna Županije za prvu polovicu godine.

Prema riječima Sandre Adžaga, pročelnice Službe za poslove proračuna i javnih financija, proračun se u prvoj polovici godine zadovoljavajuće punio.

-Za  prvih šest mjeseci županijski proračun ostvaren je u iznosu od 351 milijun  500 tisuća kuna, što je povećanje od 38 posto u odnosu na plansku veličinu od 919 tisuća kuna. Od toga 70 posto otpada na vlastite namjenske prihode proračunskih korisnika, a 30 posto na županijski proračun. Proračunski prihodi premašuju plan u odnosu na polugodišnji i to se odnosi na zakup  poljoprivrednoga zemljišta, koncesiju poljoprivrednoga zemljišta i ostale koncesije. - naglasila je, među ostalim, Adžaga. Kako je istaknuto, u proračunu su vidljivi pozitivni efekti fiskalne decentralizacije. Za prvih šest mjeseci prihodi od poreza ostvareni su u iznosu 62,26 % cjelogodišnjeg plana, a značajno su porasli i prihodi od imovine ostvareni u iznosu od 67,78 % od predviđenog plana. 

Na upit vijećnika Tomislava Panenića zašto je Županija odobrila pozajmicu tvrtki TRIKO iz Iloka, župan Božo Galić je odgovorio kako se Županiji sa zamolbom za potporu obratila tvrtka Triko d.o.o.  iz Iloka pri iznalaženju rješenja za financijsku konsolidaciju.
-Poradi trenutnih financijskih poteškoća u kojima se nalazi, iz razloga nerješavanja poticaja ulaganju koja je imala pri stvaranju nove, moderne proizvodnje te da je tvrtka  zapošljavala oko 160 djelatnika, što je od velikog značaja za grad Ilok i Vukovarsko-srijemsku županiju, donio sam odluku o sastavljanju radne skupine i dao upute da se sukladno zakonskim mogućnostima pomogne navedenom društvu privremenom pozajmicom, ali uz maksimalno osiguranje Vukovarsko-srijemske županije. Napominjem kako je navedeno društvo prepoznato i od strane Ministarstva gospodarstva, budući je sufinanciran od strane HBOR-a te da je kompletan iznos pozajmice osiguran zalogom na nekretninama znatno veće vrijednosti od potraživanja, čime je osigurano da potraživanje i sredstva Županije ne mogu biti ugrožena.- rekao je župan te dodao kako je Županija pomogla spasiti poduzeće jer svako radno mjesto od iznimne je važnosti za opstanak ljudi na ovom području, te izrazio nadu kako će i Vlada RH pomoći navedenoj tvrtci.

 Raspravljalo se i o zapljeni novčanih sredstava sa računa Opće županijske bolnice Vinkovci u razdoblju srpanj- kolovoz 2019., te o odluci za davanje suglasnosti na Odluku Upravnoga vijeća Doma zdravlja Vinkovci o proširenju djelatnosti  kao i odluci Doma zdravlja u Županji i  Doma zdravlja u Vukovaru za zakup poslovnoga prostora djelatnicima tih domova zdravlja. Vijećnicima je prezentiran i prijedlog Programa rada Savjeta mladih Vukovarsko-srijemske županije za 2020. godinu.

Vijećnici su jednoglasno donijeli odluku kojom Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije u 2019. godini dodjeljuje sljedeća priznanja: Počast Županije dodjeljuje se posthumno Robertu Zadri, hrvatskom branitelju, za iznimnu ljubav, hrabrost i doprinos u Domovinskom ratu, Nagradu za životno djelo Idrizu ef. Bešiću za izniman doprinos međuvjerskoj suradnji i društveno-političko djelovanje, Danijelu Rehaku, za izniman doprinos u Domovinskom ratu, obnovi grada Vukovara i istraživanje ratnih zločina, Nagradu dr. sc. Vladimiru Karabaliću za iznimna postignuća u području znanosti i visokog obrazovanja, Vladimiru Zlatariću, za nesebično pružanje psihosocijalne pomoći stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima, Anki Remenar, za doprinos razvitku i promicanje tehničke kulture, Branku Grebencu-Luisu, za doprinos u prevenciji i unaprjeđenju prometne kulture, Povelju tvrtkama  Bjelin Otok d.o.o., Šiška d.o.o,. Multinorm d.o.o. za doprinos u gospodarstvu, Javnoj ustanovi u kulturi Hrvatski dom Vukovar za izuzetna ostvarenja u području kulture i znanosti, Nogometnom klubu Borac Drenovci povodom obilježavanja 90 godina postojanja i doprinos razvitku športa, Športskom nogometnom klubu „Sloga“ Račinovci povodom obilježavanja 90 godina postojanja i doprinos razvitku športa, Veterinarskoj stanici d.o.o. Županja povodom obilježavanja 70 godina uspješnog rada te  Hrvatskom radiju Županja povodom obilježavanja 50 godina uspješnog rada.

Nagrade će biti uručene 11. studenoga na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Otoku, povodom obilježavanja Dana županije i Svetog Martina zaštitnika Županije.

Pročitano 886 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI